Wetenschappers maken eerste oplichtende ‘slimme tatoeage’

Britse en Italiaanse wetenschappers hebben ‘slimme tatoeages’ ontwikkeld die op de huid kunnen worden aangebracht. De tatoeages maken gebruik van dezelfde lichtgevende technologie als televisies met OLED-schermen. 

Wie niet staat te springen voor een permanente tatoeage, hoeft niet te vrezen. De ‘slimme tatoeages’, ontwikkeld door onderzoekers aan het University College London (UCL) en het Istituto Italiano di Tecnologia in Genua, is afwasbaar met zeep en komt met heel wat voordelen en toepassingen. 

OLED-technologie

De technologie zou namelijk aangebracht kunnen worden op de huid van een atleet om aan te geven wanneer hij of zij bijvoorbeeld water moet drinken. Het zou ook zonnebaders kunnen waarschuwen wanneer ze het risico lopen te verbranden. Bovendien kan de tatoeage gebruikt worden op voedselverpakkingen om aan te geven wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken.

De OLED-tatoeage kan op grote schaal en goedkoop geproduceerd worden. Foto: Barsotti – Italian Institute of Technology

Het OLED-toestel is 2,3 micrometer dun (minder dan een 400ste van een millimeter) en bestaat uit een zogeheten elektroluminescent polymeer, een materiaal dat licht geeft wanneer er elektriciteit door stroomt, en elektroden. Tussen de elektroden en het tatoeagepapier hebben de onderzoekers een isolerende laag aangebracht. 

‘Veel mogelijke toepassingen’

‘De tatoeëerbare OLED’s die we voor het eerst hebben ontwikkeld, kunnen op grote schaal en zeer goedkoop worden gemaakt. Ze kunnen worden gecombineerd met andere vormen van tatoeage-elektronica voor een zeer breed scala aan mogelijke toepassingen’, zegt Franco Cacialli van het University College London (UCL). ‘Ze zouden in de modesector gebruikt kunnen worden – bijvoorbeeld voor oplichtende tatoeages en lichtgevende vingernagels. In de sport zouden de tatoeages gecombineerd kunnen worden met een zweetsensor om uitdroging te signaleren.’

‘In de gezondheidszorg zouden ze licht kunnen uitstralen wanneer er een verandering optreedt in de toestand van een patiënt. Of als de tatoeage op de huid zou kunnen worden omgedraaid, zou het mogelijk kunnen worden om gecombineerd met lichtgevoelige therapieën bijvoorbeeld kankercellen aan te pakken’, vervolgt Cacialli. 

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20