Wetenschappers kunnen straks ook uw tanden klonen

Onderzoekers van de Tokyo Medical and Dental University en het Riken Center for Developmental Biology hebben een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om verloren tanden door echte exemplaren te vervangen. De Japanse wetenschappers zijn er immers in geslaagd om op basis van een tandwortel het gebit opnieuw te vervolledigen.

Tot op dit ogenblik werden alleen proeven bij muizen uitgevoerd, maar de resultaten zijn volgens de Japanse onderzoekers bijzonder veelbelovend.

De Japanse wetenschappers zeggen voor hun technologie gebruik gemaakt te hebben van bundels cellen die aan de basis van de traditionele tandvorming liggen.

Functionele tanden

Bij een aantal muizen werden in totaal 889 bundels verzameld om in kweekschalen verder te kunnen groeien. Uit tests bleek dat na ongeveer veertien dagen deze bundels perfect konden worden gedeeld om tot meerdere gezonde tanden verder te groeien.

De bundels werden vervolgens in levend weefsel ingeplant. Binnen een periode van dertig dagen bleek 74 procent van de ingeplante bundels zich verder ontwikkeld te hebben tot volledig functionele tanden, die niet alleen in staat bleken om te kauwen, maar ook pijn konden voelen.

De technologie opent volgens de onderzoekers mogelijkheden om een gebit te herstellen zonder op kunsttanden beroep te moeten doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20