Werkloosheid in eurozone op laagste niveau in 10 jaar

De werkloosheid in de eurozone noteert op het laagste niveau in 10 jaar, maar de economische cyclus lijkt over zijn hoogtepunt heen.

De werkloosheid in de eurozone noteerde in augustus met 8,1% op haar laagste niveau sinds november 2008. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijgeeft. Toch zijn er tussen de verschillende lidstaten grote verschillen te noteren. Zo flirt Tsjechië met de volledige tewerkstelling (2,5 % werkloosheid), terwijl in Griekenland bijna 1 op elke 5 mensen (19,1%) zonder job zit.

Volgens Eurostat waren in augustus 16,6 miljoen mensen in de EU28 werkloos, waarvan 13,2 miljoen in de eurozone.

Tsjechië: 2,5%… Griekenland 19,1%

De laagste werkloosheidscijfers worden opgemeten in de Republiek Tsjechië (2,5%), Duitsland en Polen (beide 3,4%), Hongarije (3,7%), Malta (3,8%) en Nederland (3,9%). Aan de andere kant van het spectrum blijven Griekenland (19,1%) en Spanje (15,2%) kampen met massawerkloosheid. België bevindt zich met 6,5% in de middengroep.


De jeugdwerkloosheid bedroeg in augustus 14,8% in de EU28 en 16,6% in de eurozone, respectievelijk 1,8% en 1,9% lager dan een jaar geleden.

Economische groeivertraging

Steeds meer economen waarschuwen ondertussen voor een economische groeivertraging. Zo is de groei van de geldhoeveelheid  die in de eurozone in omloop is, in augustus gedaald tot 3,5% van 4% een maand eerder. Die groei is een sleutelindicator voor de toekomstige groei van het bbp. Ook de situatie in Italië is zorgwekkend. Een aantal economen wedt zelfs al op een herhaling van de Griekse crisis, maar dan in ‘de Laars’. 

Ook IMF-baas Christine Lagarde waarschuwt voor naderend onheil in de wereldeconomie. “Een jaar geleden zei ik “De Zon schijnt – repareer het dak.” Zes maanden geleden zei ik dat er wolken op komst waren. Vandaag beginnen een aantal risico’s zich te materialiseren.” De Française voegde er aan toe dat de economische groei minder gesynchroniseerd is en dat minder landen deel nemen aan de expansie. Het IMF zal de globale groeiverwachting volgende week naar beneden bijstellen.

Anderen denken dan weer dat de groei in werkgelegenheid een toekomstige economische groeivertraging kan absorberen. Meer werkgelegenheid betekent dat gezinnen meer uitgeven en zo voor de afname in export kunnen compenseren.

Meer