Wereldwijde vloot geconnecteerde voertuigen zal volgende vijf jaar verdubbelen

Dit jaar zullen er in het wereldwijde verkeer 192 miljoen geconnecteerde wagens actief zijn. Over vijf jaar zal dat wagenpark tot 367 miljoen voertuigen zijn opgevoerd. Dat is de boodschap van een rapport van consultant Juniper Research. Commerciële toepassingen blijven voorlopig echter nog achterop.

Waarom is dit belangrijk?

Geconnecteerde voertuigen zullen volgens Juniper Research de volgende jaren verder hun opmars in het autoverkeer kennen. Daarbij is er sprake van een stijging met 91 procent op vijf jaar tijd. Die groei is zowel te danken aan de verdere ontwikkeling van systemen die autobestuurders moeten ondersteunen als aan de toenemende mogelijkheden van infotainment-systemen in voertuigen.

Impact 5G is bepalend: “De hoge snelheden en de minimalisering van vertragingen door de mobiele communicatie van de vijfde generatie (5G) zijn bepalend voor de vooruitgang van de geconnecteerde mobiliteit”, stippen de onderzoekers aan.

 • Om die ambities te kunnen invullen zal volgens Juniper Research echter een efficiënte samenwerking tussen de autobouwers en de telecomoperatoren noodzakelijk blijken.
 • “Geconnecteerde voertuigen zijn uitgerust met communicatietechnologieën die de uitwisseling van informatie tussen de verschillende elementen van het vervoerssysteem en diensten van derden mogelijk maken”, geeft het rapport nog aan.
 • “De telecomoperatoren zijn voor de ontsluiting van nieuwe toepassingen – zoals autonome mobiliteit en infotainment – van cruciaal belang. Er bestaat hier een mogelijkheid om op basis van wereldwijde 5G-connectiviteit een industrie met een waarde van 3,6 miljard dollar uit te bouwen.”
  • “Dankzij toepassingen van 5G-technologieën kunnen de automakers de ervaring in de auto voor de inzittenden in sterke mate optimaliseren”, beklemtoont onderzoeksleider Nick Maynard. “Naarmate de autosector steeds meer op elektrische voertuigen overstapt, wordt een verbetering van de gebruikerservaring meer essentieel.”
  • “Mobiele operatoren hebben een cruciale rol om die activiteit op een betrouwbare manier mogelijk te maken. Door een snelle uitbreiding van hun 5G-netwerken zullen deze operatoren voor geconnecteerde voertuigen de partners bij uitstek vormen.”

Commerciële sector komt achterop: Juniper Research ziet de volgende jaren in de geconnecteerde mobiliteit echter vooral een groei bij het particuliere gebruik.

 • “Commerciële voertuigen vertegenwoordigen momenteel amper 16 procent van de totale vloot geconnecteerde wagens”, stippen de onderzoekers aan. “Dat zal over vijf jaar weliswaar zijn toegenomen, maar toch nog altijd niet het aandeel van 20 procent overstijgen.”
  • “Commerciële toepassingen blijven momenteel grotendeels beperkt bij eenvoudige functies voor noodoproepen en infotainment.” Er kan hier volgens het rapport echter wel enige verandering worden opgemerkt, aangezien bedrijven uit de sector in toenemende mate prioriteit geven aan mogelijkheden voor tracking en logistieke toepassingen.
 • De onderzoekers merken verder nog op dat alle sectoren van de geconnecteerde mobiliteit nog volop in ontwikkeling zijn. Daarbij wordt ook gewezen op de impact die de technologie kan hebben op de verdere ontwikkeling van zelfrijdende wagens.
  • Door een aantal ophefmakende incidenten en ongevallen, heeft het vertrouwen in de autonome mobiliteit de jongste periode een sterke terugval gekend. Hierdoor neemt ook het enthousiasme bij potentiële gebruikers verder af.
  • Een verdere verfijning van de technologie moet op die problemen een antwoord bieden. “Ook hier wordt veel belang gehecht aan het vermogen van 5G-toepassingen om zelfrijdende voertuigen intelligenter en veiliger te maken”, voeren de onderzoekers aan.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20