Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wereldwijde verkoop industriële robots boekt nieuw record

Logo Business AM
Economie

24/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Robots hebben tot nu toe een gemengde impact op de arbeidsmarkt. - EPA-EFE/JAGADEESH NV

Het voorbije jaar zijn in de wereldwijde industrie 422.000 robots aan het werk gegaan. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt een rapport van de sectororganisatie International Federation of Robotics (IFR). De organisatie zegt daarbij te verwachten dat de installaties dit jaar wellicht een terugval zal kennen, maar de volgende drie jaar zou telkens een groei van ongeveer 12 procent mogen worden verwacht.

De verkoop van industriële robots realiseerde vorig jaar een omzet van 16,5 miljard dollar. Daarmee kon een nieuwe recordverkoop worden gemeld.

Economische vertraging

“De robotica kende vorig jaar een uitstekend jaar,” zegt Junji Tsuda, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Nochtans kenden een aantal belangrijke klanten – de autosector en de elektronica-industrie – een moeilijke periode. Bovendien zorgde het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China vele klanten aan om investeringen uit te stellen.”

“Ondanks die negatieve elementen konden vorig jaar voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan 400.000 industriële robots worden verkocht. Een verdere automatisering en technische verbetering zullen over drie jaar leiden tot een verkoopniveau van 584.000 eenheden.”

Regionaal blijft Azië voor industriële robots de grootste markt. Anderzijds toont het rapport duidelijke verschillen. In China en Zuid-Korea namen de verkopen af, terwijl Japan een sterke toename kon melden. In totaal lieten de Aziatische verkopen het voorbije jaar een groei met 1 procent optekenen.

Europa staat op de tweede plaats. Daar kende de markt echter een uitbreiding met 14 procent. Daarmee kon Europa voor het zesde jaar op rij een nieuw recordcijfer laten optekenen. De verkopen in Noord-Amerika en Latijns-Amerika lieten een stijging met 20 procent noteren. Ook hier was er voor het zesde jaar op rij sprake van een nieuw recordniveau.

China

Het rapport wijst er nog op dat de vijf grootste markten samen 74 procent van de wereldwijde verkoop vertegenwoordigen. China stond ook vorig jaar op de eerste plaats met 154.000 nieuwe industriële robots. Dat cijfer vertegenwoordigde wel een daling met 1 procent tegenover het jaar voordien.

China had echter een aandeel van 36 procent in de wereldwijde verkopen. Die verkoop is groter dan de gezamenlijke nieuwe installaties in Europa en Amerika.

Japan staat met 55.000 installaties op de tweede plaats. Dat betekende een stijging met 21 procent. Daarna volgen de Verenigde Staten (40.300), Zuid-Korea (38.000) en Duitsland (27.000).


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks