Bank of America: “Wereldwijde recessie mogelijk door verdere daling Russisch olieaanbod”

Een verdere daling van het Russische olieaanbod kan een energiecrisis ontketenen die de olieprijs tot boven de 150 dollar per vat stuwt. Dat zou vervolgens een wereldwijde recessie veroorzaken. Voor dit scenario waarschuwen analisten van Bank of America (BofA), de grootste commerciële bank in de Verenigde Staten met betrekking tot vermogen, in een nota.

  • De Russische olieproductie is in 2022 met ruwweg 1 miljoen vaten per dag (barrels per day, of: bpd) gedaald, volgens het analistenteam van de financiële instelling. Die daling kwam er omdat westerse landen en dito handelaars hun aankopen van energieproducten uit Rusland hebben teruggeschroefd nadat het land Oekraïne was binnengevallen.
  • BofA stelde dat het aanbod uit Rusland zal dalen van 11,4 miljoen bpd in het eerste kwartaal van 2022, tot een gemiddelde van 10 miljoen bpd in 2023.
  • “Dat is waarschijnlijk net zoveel als de wereld aankan zonder een groot negatief economisch resultaat teweeg te brengen”, valt in de nota, ingekeken door het zakenmedium Business Insider, te lezen.
  • “Wij denken dat een sterke inkrimping van de Russische olie-export een oliecrisis in de stijl van de jaren 1980 zou kunnen veroorzaken en de (prijs van, red.) Brent ver voorbij (de kaap van, red.) 150 dollar per vat zou kunnen duwen”, klinkt het nog. Dat is nog ver boven het huidige prijsniveau van ongeveer 119 dollar, dat op zich al aanzienlijk is.

Overigens zijn de analisten van BofA niet de enigen die een dergelijk geluid laten horen. Ook Daniel Yergin, vice-voorzitter van financieel databedrijf IHS Markit, en historicus met als specialiteit de energiemarkt, denkt dat de weerslag van de Oekraïne-oorlog de energiemarkten zodanig kan verstoren dat de tijd die aanbreekt op crises uit de vorige eeuw zal lijken. De president van de Wereldbank meldde dan weer dat hij een recessie “onvermijdelijk” acht.

Volgende negatieve schok

Volgens BofA zijn de groei van de wereldeconomie en de vraag naar energie sterk gecorreleerd, waarbij de vraag toeneemt naarmate het bruto binnenlands product (bbp) stijgt.

In dat licht merkte de bank op dat de energievoorraden momenteel zeer laag zijn: de verhouding tussen de voorraden ruwe olie en het gebruik ervan ligt op ongeveer het laagste niveau ooit. Voor globale groei moeten de voorraden dus toenemen.

“De volgende negatieve schok in het energieaanbod zal moeten worden opgevangen door een gelijkaardige inkrimping van de energievraag (of van de groei van het bbp, zo u wilt) of door aanbodgroei elders”, schrijven de strategen.

Europese boycot

Het probleem is dat de productie waarschijnlijk niet sterk zal opgevoerd worden, wegens de bevoorradingsproblemen van Rusland en andere issues, zoals het gebrek aan investeringen in olie-infrastructuur.

De situatie zou ook kunnen verergeren als de Europese Unie instemt met een totaalverbod op Russische olie. In Brussel wordt al ruim drie weken over een dergelijke boycot onderhandeld. Vooralsnog liggen Slowakije en vooral het Hongarije van Viktor Orbán dwars.

Grootste leverancier van aardolie aan ons land

Rusland was vorig jaar veruit de grootste leverancier van aardolie aan Belgische raffinaderijen, net als de jaren daarvoor. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van energiefederatie Energia.

Dagelijks komen via de Antwerpse haven 180.000 vaten met Russische olie ons land in. Het aandeel van Rusland in de Belgische invoer klokte vorig jaar daarmee af op 29 procent, wat meer is dan het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen samen. De import uit het Midden-Oosten daalde dan weer fors en bleef vorig jaar beperkt tot 12 procent van het totaal.

Meer