Wereldwijde ranglijst beoordeelt de VS als zwakste onder liberale democratieën

Een nieuw onderzoeksrapport geeft een globale beoordeling van de kwaliteit van nationale verkiezingen over de hele wereld van 2012 tot 21, gebaseerd op bijna 500 verkiezingen in 170 landen. De VS is de laagst gerangschikte liberale democratie in de lijst. Het staat slechts 15e in de 29 landen van Amerika – achter Costa Rica, Brazilië, Trinidad & Tobago en anderen – en 75e in het algemeen.

Waarom staan de Verenigde Staten zo laag? Er waren de beweringen van voormalig president Donald Trump over wijdverbreide kiezersfraude bij de presidentsverkiezingen van 2020. Deze beweringen waren ongegrond, maar ze zorgden er toch voor dat de VS op ranglijst daalde.

Verkiezingen met betwiste resultaten scoren immers lager op de ranglijst omdat een belangrijk onderdeel van democratie de vreedzame machtsoverdracht door aanvaarde resultaten is, in plaats van geweld en geweld. De opmerkingen van Trump leidden tot geweld na de verkiezingen toen zijn aanhangers het Capitool bestormden en twijfel zaaiden over de legitimiteit van de uitkomst.

Gerrymandering

Dit illustreert dat electorale integriteit niet alleen gaat over het ontwerpen van wetten – het is ook afhankelijk van kandidaten en aanhangers die tijdens het verkiezingsproces verantwoordelijk handelen. De problemen met de Amerikaanse verkiezingen gaan echter veel dieper dan deze ene gebeurtenis. Uit het rapport blijkt dat de manier waarop electorale districten in de VS worden opgesteld een belangrijk punt van zorg is. Er is een lange geschiedenis van “gerrymandering”, waarbij politieke districten sluw worden opgesteld door wetgevers, zodat bevolkingsgroepen die eerder op hen stemmen, worden opgenomen in een bepaald kiesdistrict – zoals onlangs werd gezien in North Carolina.

Kiezersregistratie en de peilingen is een ander probleem. Sommige Amerikaanse staten hebben onlangs wetten ingevoerd die het stemmen moeilijker maken, zoals het verplicht stellen van een identiteitsbewijs, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over het effect dat dat zal hebben op de opkomst. We weten al dat de kosten, tijd en complexiteit van het voltooien van het ID-proces, naast de extra moeilijkheden voor mensen met een hoge woonmobiliteit of onzekere huisvestingssituaties, het nog minder waarschijnlijk maken dat ondervertegenwoordigde groepen zullen deelnemen aan verkiezingen.

Scandinavië bovenaan, bezorgdheid over Rusland

De Scandinavische landen Finland, Zweden en Denemarken stonden bovenaan in de ranglijst. Finland wordt vaak beschreven als een land met een pluralistisch medialandschap, wat helpt. Het verstrekt ook overheidsfinanciering om politieke partijen en kandidaten te helpen bij het deelnemen aan verkiezingen. Een recent rapport van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten vond een “hoog niveau van vertrouwen in alle aspecten van het verkiezingsproces”.

Kaapverdië heeft de hoogste kwaliteit van electorale integriteit in Afrika. Taiwan, Canada en Nieuw-Zeeland staan ​​op de eerste plaats voor hun respectievelijke continenten.

De electorale integriteit in Rusland is na de parlementsverkiezingen van 2021 verder afgenomen. Een pre-verkiezingsrapport waarschuwde voor intimidatie en geweld tegen journalisten, en de media “promoot grotendeels het beleid van de huidige regering”. Alleen Wit-Rusland scoort lager in Europa.

Wereldwijd is de electorale integriteit het laagst in de Comoren, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20