Wereldwijde groeiverwachtingen stimuleren Europese beurzen

De Europese beurzen zijn erin geslaagd om voor de tweede dag op rij de handelsdag in het groen af te sluiten. De beleggers blijven geloven in een heropening van de economie.

De Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO) heeft zich positief geuit over de mondiale groeiverwachtingen. De organisatie gaat ervan uit dat de wereldwijde economie in 2021 zal groeien met met 5,6 procent. Dat is 1,4 procentpunt meer dan een eerdere prognose. De OESO verwacht dat de groei in 2020 zal afzwakken tot 4 procent, waar het eerder nog uitging van een terugval tot 3,7 procent.

Groeiverwachtingen eurozone

Voor de eurozone heeft de OESO de groeiverwachtingen naar boven bijgesteld van 3,5 naar 3,9 procent. Wat de Verenigde Staten betreft gaat de organisatie uit van een groei van 6,5 procent. Die cijfers voeden het optimisme van de beleggers. Zo is de Nasdaq maar liefst 2,5 procent hoger gegaan na het luiden van de openingsbel. De Dow Jones deed er 0,5 procent bij en de S&P500 steeg met 1,1 procent.

In onze contreien bleven de winsten eerder beperkt na de enorme opflakkering van maandag. De Eurostoxx50 sloot de beursdag 0,65 procent in het groen af. De Bel20 heeft een winst geboekt van 0,2 procent. Argenx was de primus van de Belgische sterindex. Het aandeel van het biotechbedrijf deed er 4,65 procent bij.

Klein verlies voor de banken

Ook de beleggers met aandelen van Bekaert kunnen tevreden terugblikken op de beursdag. Het aandeel schoot 4,7 procent hoger nadat het beurshuis ABN AMRO Oddo BHF het aandeel op de kooplijst heeft gezet met een koersdoel van 43 euro.

Het merendeel van banken kon de stevige koersen van gisteren niet aanhouden en moest dan ook wat terrein prijsgeven. De Nederlandse bank ABN AMRO, een van de sterkste stijgers uit de bankensector maandag, was met een bescheiden stijging van 0,2 procent één van de uitzonderingen. ING zakte dan weer met 0,5 procent. In ons land verloor KBC 0,55 procent en in Frankrijk zakte BNP Paribas Fortis met 1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20