Wereldwijde ecommerce zit in sterke greep van Amazon

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon heeft een aandeel van 37 procent in de wereldwijde online bestedingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf Salmon bij ongeveer zesduizend consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, België en Nederland.

In de Verenigde Staten loopt dat aandeel zelfs op tot 57 procent. Bovendien wordt erop gewezen dat 73 procent van de respondenten te kennen geeft het gebruik van online shoppingkanalen in de toekomst nog verder te zullen opdrijven. De onderzoekers zeggen dat Amazon een standaard heeft gelegd die door de consument inmiddels van alle online retailers wordt verwacht. Uit het onderzoek van Salmon blijkt dat consumenten Amazon consequent hoger quoteren dan zijn concurrenten. In de Verenigde Staten en Europa wordt Amazon door respectievelijk 72 procent en 57 procent als de belangrijkste partij in de online retail bestempeld.

Concurrentie

Bovendien blijkt 53 procent van de respondenten te getuigen eerdere geneigd te zijn een aankoop te doen op Amazon Prime dan in de ecommerce-winkel van een retailer. Tevens wordt aangevoerd dat 60 procent van de consument verlangt dat alle online retailers in staat zouden moeten zijn bestellingen nog dezelfde dag bij de klant thuis af te leveren. Een even grote groep stelde dat een sterkere digitale innovatie bij de retailer hen tot een grotere consumptie zou aanzetten. “Retailers moeten in hun relatie met Amazon streven naar een voorzichtig evenwicht tussen concurrentie en samenwerking,” betoogt Hugh Fletcher, hoofd innovatie bij Salmon. “Amazon heeft de organisatie van de online retail bepaald. Het bedrijf vult de verwachtingen van consument beter in dan de meeste andere retailers.” “Consumenten streven steeds meer naar service, snelheid en gebruiksgemak, die veel belangrijker worden geacht dan het merk. Andere retailers moeten het voorbeeld van Amazon volgen of dreigen uitgesloten te zullen worden.” Opgemerkt wordt dat Amazon met zijn Prime Day zelfs een eigen piekverkoop heeft gecreëerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20