Wereld lanceert dit decennium nagenoeg 1.400 kleine satellieten per jaar

Het voorbije jaar hebben ruimtevaartbedrijven meer dan duizend smallsats – satellieten met een gewicht van minder dan 500 kilogram – gelanceerd. Verwacht mag worden dat de sector dit decennium verder een sterke groei zal laten optekenen.

Dat staat in een rapport van onderzoekers Euroconsult, die in de loop van dit decennium de lancering van nagenoeg veertienduizend smallsats verwacht. Gewag wordt gemaakt van gemiddeld 1.391 lanceringen per jaar.

Record

‘Dit wordt ongetwijfeld het tijdperk van de smallsats’, staat in het rapport te lezen. ‘De sector liet vorig jaar, ondanks de impact van de coronacrisis, al een recordactiviteit optekenen. Dìt maakt duidelijk dat de sector op een bijzonder grote vraag kan rekenen.’

De groei van de markt is vooral te danken aan de plannen voor de uitbouw van satellietnetwerken voor breedbandcommunicatie. ‘Ongeveer 84 procent van de smallsats die dit decennium zullen worden gelanceerd, maken deel uit van dergelijke netwerken,’ zegt Euroconsult. Daarnaast is er ook de onophoudelijke nood aan lanceringen voor de vervanging van satellieten die aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen.’

De omzet van de smallsat-sector zal volgens Euroconsult dit decennium meer dan een verdrievoudiging kennen. De productie van de smallsats zou een omzet van 35 miljard dollar laten optekenen, terwijl de lanceringen een bedrag van 19 miljard dollar zouden opleveren.

Gewag wordt gemaakt van opdrachten van zowel commerciële partijen als de overheid. Bijna de helft van de lanceringen in de loop van dit decennium zou betrekking hebben op breedband-constellaties zoals Starlink (Spacex) of Kuiper (Amazon).

Commercieel

Uit het rapport blijkt nog dat het voorbije decennium de commerciële sector met 2.079 exemplaren een aandeel van 70 procent heeft in het totale aantal lanceringen. Dat aandeel zal dit decennium met 10.865 exemplaren verder tot 78 procent oplopen.

De academische wereld was het voorbije decennium met 444 lanceringen en een marktaandeel van 15 procent nog de tweede grootste opdrachtgever. Dit decennium valt dat aandeel echter met 968 exemplaren terug tot 7 procent.

Daarbij wordt van plaats geruild met de overheid, die zijn marktaandeel van 11 procent behoudt. De vierde opdrachtgever is de militaire sector, die eveneens op een marktaandeel van 4 procent blijft.

Regionaal blijven de Verenigde Staten met een marktaandeel van 71 procent het wereldwijde centrum van de smallsat-lanceringen, gevolgd door Azië (19 procent) en Europa (6 procent). Telecom is de belangrijkste sector (61 procent), gevolgd door aardobservaties (13 procent) en technologie (12 procent). (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20