Welke wijnen moet je drinken bij welke chocolade?

Met eerst Valentijnsdag en daarna Pasen gaan we een periode in waar veel chocolade wordt gegeven en gegeten. Tijd dus om eens te kijken welke wijn je het best drinkt bij welke chocolade.

Laten we beginnen met een paar algemene beschouwingen alvorens witte-, zwarte- en melkchocolade onder de loep te nemen. Om te beginnen: zachte wijnen zijn de beste vriend van chocolade. Zowel wijn als chocolade kunnen intense, droge smaken hebben. Wanneer je een donkere, bitterzoete chocolade combineert met een krachtige rode wijn met veel tannines, kunnen de twee overweldigend zijn in de mond. Om de juiste balans te vinden, kun je het beste wijnen kiezen die iets zachter zijn dan de chocolade waarmee je het combineert.

Hoewel het misschien contra-intuïtief klinkt, werkt een combinatie van een wijn die zoeter is dan de chocolade zelf eigenlijk best goed. En als we zoet zeggen, hebben we het niet alleen over dessertwijnen. In de wijnwereld wordt de term “zoet” soms gebruikt om rijpe, fruitige smaken in een wijn aan te duiden. Deze eigenschappen zorgen voor een mooie balans tussen de bittere smaken van cacao.

Combineer bij twijfel chocolade en wijnen met een vergelijkbare stijl. Chocolade met een minder intense smaak gaat goed samen met wijnen met een lichtere body, terwijl chocolade met een intensere smaak bestand zijn tegen vollere wijnen. En laten we nu even inzoomen op witte-, zwarte- en melkchocolade.

Witte chocolade

Isopix

Witte chocolade heeft een zoete, boterachtige smaak met tonen van honing en room. Witte chocolade is niet echt chocolade zeggen puristen omdat hij geen cacao bevat, alleen cacaovet. Los van dit kleine feit: witte chocolade is wél een van de meer veelzijdige combinaties met wijn. Aanbevolen wijnen met witte chocolade:

Pinot Noir: Een schokkend goede combinatie. Het vet in de witte chocolade fungeert als een katalysator die de zoete smaken van rode kersen, aardbeien en frambozen in de Pinot Noir intensifieert.

Beaujolais: Nog een lichte rode wijn vergelijkbaar met Pinot Noir. De druivensoort Gamay heeft een scala aan smaken, afhankelijk van waar de Beaujolais Cru vandaan komt. Saint-Amour levert bijvoorbeeld meer smaken van rood fruit en bloemen, terwijl Morgon over het algemeen meer smaken van zwarte bessen en bosbessen biedt.

Moscato d’Asti: Omdat witte chocolade delicaat genoeg is om te matchen met witte wijnen, levert een Muscat Blanc of Moscato d’Asti smaken van perzik en room met bloemige tonen van rozen in de combinatie.

Brachetto d’Acqui: Nog een geweldige combinatie met witte chocolade, met romige frambozentonen en subtiele tonen van pioenrozen, deze zoete mousserende rode wijn uit Piemonte, Italië. Ook een uitstekende combinatie met chocolademousse.

IJswijn: Afhankelijk van de variëteiten die zijn gebruikt om de ijswijn te maken (meestal Riesling en Vidal Blanc), ontdek je tonen van ananas, citroenmeringue en romige gekonfijte sinaasappels.

Rosé Port: Dit is de nieuwste stijl van Porto en biedt rijke smaken van zoete aardbeien en bessen. De mineraliteit in deze Porto zet door, waardoor het een verfijnde, zoete match is met witte chocolade.

Melkchocolade

Isopix

Melkchocolade is meestal zoeter en romiger met smaken van bruine suiker, vanille en room. Het vereist een wijn met een lichte tot medium body, met een rijp fruitkarakter. Melkchocolade past goed bij Pinot Noir, Merlot en Gewurtztraminer, maar voor een echt perfecte match, probeer het eens met deze:

Recioto della Valpolicella: Een zeer zeldzame zoete rode wijn uit dezelfde regio die Amarone produceert in Italië.

Ruby Port: De originele Porto uit Portugal zorgt voor een meer gekruide en bessengedreven combinatie met melkchocolade.

Banyuls of Maury: De “Franse Porto” heeft meer funky aardse tonen en zal het daarom uitstekend doen met chocoladetruffels.

Rutherglen Muscat: Dit elixer is misschien wel de zoetste van de zoete wijnen ter wereld en komt uit Victoria, Australië.

Lambrusco di Sorbara: De lichtste van de Lambruscos, een mousserende rode wijn, met delicate smaken van perzik en aardbei.

Zwarte chocolade

Isopix

Zwarte chocolade houdt er meestal niet van om te delen met andere bittere, niet-zoete dingen zoals een rode wijn met veel tannines. Bittere tot halfzoete chocolade met 50 tot 100% cacao heeft intense, bittere smaken en een aardse tot fruitige ondertoon. Combineer de intensiteit zonder meer droogheid toe te voegen door deze chocolaatjes te combineren met volle, maar fruitige wijnen. Voor de perfecte combinatie:

Vin Santo del Chianti of Vin Santo Occhio di Pernice: heeft rijke, zoete smaken van kersen, kaneel en een fijne noot.

Rode wijnen in portstijl: er zijn verschillendewijnen van één variëteit (afkomstig van buiten Portugal) die voldoende intensiteit hebben om donkere chocolade in balans te brengen, waaronder Zinfandel (met cayennepeperchocolade), Malbec (met gemberchocolade) en Petite Sirah (met koffiechocolade).

Porto: de originele porto uit Portugal heeft vaak een vleugje kaneelkruid in z’n smaakprofiel en gaat uitstekend samen met chocolade met hoge cacaopercentages.

Pedro Ximinez: de regio Montilla-Moriles in Spanje maakt deze inktzwarte, bruinzwarte wijn die is ontworpen om in uitzonderlijk kleine slokjes van te genieten. De wijn voegt nootachtige en rozijnen smaken toe aan donkere chocolade en gaat zelfs goed samen met espresso.

Chinato: dit is een gearomatiseerde wijn uit Piemonte, met subtiele tonen van kersen bestrooid met exotische kruiden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20