Welke gedeelte van deze functie zal je het meest uitdagen?

Van vrijwel elk sollicitatiegesprek zal het uiteindelijke doel ven een potentiële werkgever zijn om te bepalen of deze functie wel goed bij een bepaalde kandidaat past. Er moet dan ook een manier aangewend worden door je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek om erachter te komen welke aspecten van het werk het meest moeilijk voor je zullen zijn om onder de knie te krijgen. Sommige werkgevers zullen dan ook deze vraag gebruiken om je gedachten te achterhalen ten aanzien van de meest uitdagende onderdelen van de vacante baan waar je over komt praten.

Het correct beantwoorden van deze vraag

Net zoals bij een meer algemene vraag tijdens een sollicitatiegesprek, zoals Wat is je grootste zwakte? is het essentieel dat je antwoord weliswaar eerlijk is, maar er geen negatieve toon te horen zal zijn. Negativiteit zal je immers als sollicitant niet in een goed daglicht plaatsen en werkgever kunnen je zelfs gaan beschouwen als een persoon die alles erg negatief bekijkt en daardoor de sfeer op de werkvloer nadelige kan beïnvloeden. Om een correct antwoord te kunnen formuleren op de vraag, welk gedeelte van de functie je het meest uit zal dagen, hebben we een aantal tips voor je verzameld en hieronder op een rijtje gezet. 

  • Focus op de functieomschrijving: De beste manier om deze vraag te beantwoorden is om de functie vooraf grondig te analyseren aan de hand van de eisen die terug te vinden zijn in de vacature. Vervolgens dien je na te gaan denken over welke onderdelen van de baan je met meest lastig vindt om onder de knie te krijgen. Om dit te kunnen bepalen kun je je baseren op je ervaringen in het verleden.

Je zou je antwoord op deze vraag kunnen beginnen met het opdelen van de vacante baan in kleinere onderdelen en na te gaan denken over de vaardigheden, kennis en ervaringen die je voor elke afzonderlijke verantwoordelijkheid nodig zult hebben. Je moet eveneens nadenken over de elementen van deze functie die wat extra kennis van je zal vragen of enige aanpassing van jou kant nodig hebben. Het komt er tijdens het sollicitatiegesprek dus eigenlijk op neer dat je je vaardigheden af weet te stemmen op de functie-eisen zoals die onder andere in de vacature worden omschreven.

Benadruk uitdagingen die je aan wilt gaan 

Het is in de regel het beste om bij de beantwoording van deze vraag de aspecten van het werk die niet absoluut genoemd hoeven te worden, vanwege hun minder groot belang voor deze functie, bijvoorbeeld, als je een journalist bent die solliciteert voor een functie als webredacteur, dan kun je aanhalen dat je je fotojournalistieke- of video-vaardigheden wilt gaan verbeteren. Je hoeft dan echter niet te zeggen dat het proeflezen één van je grootste uitdagingen zal zijn op het moment dat je aan de slag gaat als een web editor. Proeflezen behoort namelijk tot één van de kerntaken van deze baan.

Bij het formuleren van je antwoord kun je dus eigenlijk beter een vaardigheid uitkiezen waar je van weet dat deze verder van de belangrijkste taken van de vacante baan afstaat, in plaats van een persoonlijke eigenschap aan te halen die wellicht moeilijker zal zijn om te veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert voor een verkoopfunctie, dan zul je moeten voorkomen dat je gaat vermelden hoe lastig het voor je kan zijn om vriendschappen te sluiten met mensen die je niet kent, dan zou dit immers een probleem op kunnen leveren. In plaats daarvan zou je echter wel kunnen vermelden dat je niet veel ervaring hebt met PowerPoint, maar je wel workshops of complete online lessen wilt volgen om deze vaardigheden te verbeteren. Zo laat je immers direct zien dat je wel uitdagingen aan wilt gaan.

Indien dit mogelijk is, moet je eveneens bespreken op welke manier je jezelf zo snel mogelijk op het juiste niveau kunt brengen en dus de minste tijd verloren laat gaan. Je zou bijvoorbeeld een cursus kunnen gaan volgen en deze aanvullen met een aantal online lessen en daarnaast deel te nemen aan seminars over het onderwerp waar je je kennis en/of vaardigheden van wilt bijspijkeren. Op de punten waar er mogelijk sprake is van een kernvaardigheid die je zou kunnen helpen bij te leren van dingen die nodig zijn om de overgang gemakkelijk te kunnen maken, moet je uiteraard ook even aanhalen tijdens het sollicitatiegesprek. 

Eerlijk en specifiek zijn

Indien je vragen moet beantwoorden die vereisen dat je iets negatiefs gaat noemen, dan zou het verleidelijk kunnen zijn om een ​​vaag antwoord te geven zonder echt zwakke punten op tafel te leggen. Zoals wel al eerder zeiden, wil je echter vermijden dat een werkgever zou kunnen denken dat je een uitdaging niet aandurft, of dat je niet in staat bent om de functie te gaan bekleden. De vraag simpelweg ontwijken is echter helemaal niet aan te bevelen en zal je zelfs totaal niet helpen. Je moet juist aan je gesprekspartner laten zien dat je je bewust bent van de vaardigheden die je nodig hebt om in een bepaalde functie aan het werk te kunnen en in staat zijn om een plan van aanpak op te stellen.

Op het moment dat je bovenstaande tips gaat gebruiken, zul er dus altijd voor moeten zorgen dat je antwoord eerlijk is, maar zeker niet tegen je gaat werken tijdens een sollicitatiegesprek. Daarnaast doe je er verstandig aan om vragen over de aspecten van de baan te beantwoorden die voor jou de minste uitdaging zullen bieden voor te bereiden en dus ook over dit soort zaken goed na te denken.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Om je een extra handje te helpen hebben we hieronder enkele voorbeelden van antwoorden verzameld die je zou kunnen gebruiken als basis voor je eigen antwoord op een vraag over het meest uitdagende gedeelte van de vacante baan.

  • Een van mijn grote uitdagingen binnen deze baan zal bestaan uit het aanpassen aan het nieuwe werktempo bij het opstellen van rapporten deze te presenteren aan de klanten. Elk bedrijf heeft immers steeds weer een net wat ander proces, maar natuurlijk zult u aan uw klanten willen zien dat ze in zee zijn gegaan met een betrouwbare onderneming. Ik zal dan ook absoluut streven naar goede resultaten en om die reden veel vragen gaan stellen tijdens het maken van mijn eerste rapport. Bovendien zal ik op zoek gaan naar een collega die mijn werk eerst wil beoordelen voordat ik dit ga delen met de klant. Op die manier zal, voordat de klant mijn rapport onder ogen krijgt, zal ik het volste vertrouwen hebben in het proces en het werk dat ik uit dien te voeren. 
  • Eerder maakte ik gebruik van een softwareprogramma van Microsoft voor de tekstverwerking en presentatietaken, en om die reden heb ik nog niet eerder Google’s online equivalenten van deze programma’s in gebruik genomen. Ik zal dan ook een hele reeks nieuwe sneltoetsen dienen te leren en een heleboel tijd dienen te steken in het lezen van blog posts die de verschillen tussen de twee soorten software onder de loep nemen, maar eveneens een aantal online lessen in moeten plannen die me daarbij kunnen helpen en al snel alle benodigde kneepjes van het vak onder knie kan krijgen. 
  • Ik ben erg enthousiast over het idee van het plannen van een offsite conferentie, maar het zal zeker een uitdaging voor mij zijn: ik heb immers alleen maar persoonlijke gebeurtenissen gepland voordat ik voor deze baan solliciteerde (inclusief een reünie van een familie die bestond uit ruim100 personen). Maar ook heb ik etentjes tijdens groepsvakanties georganiseerd, maar ik heb nog geen enkel zakelijk evenement van deze omvang opgezet in het verleden. Op het moment dat ik dus deze functie aangeboden krijg, dan zal één van de eerste dingen zijn die ik moet doen: een meeting organiseren met de persoon die vorig jaar dit project op poten heeft gezet om wat tips en adviezen binnen te halen. Daarnaast zal ik de basis van dit project gaan bespreken met een ex-collega die al wel eerder groepsconferenties voor grote gezelschappen op touw heeft gezet en mij dus eveneens bruikbare informatie kan verstrekken. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20