Weinig animo op Europese beurzen tijdens laatste handelsdag van de week

Nagenoeg alle Europese beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Een Federal Reserve die bereid is in te grijpen bij een te sterke inflatie was niet voldoende om wat leven in de brouwerij te brengen.

De afgelopen dagen zijn er geen immense stijgingen of dalingen opgetekend op de Europese beurzen. Sinds vorige week flirt de Bel20 met de symbolische grens van 4.000 punten, maar de sterindex is er deze week niet in geslaagd om die kaap te ronden. Vrijdag is de beursbarometer dicht bij huis gebleven.

Ook de Eurostoxx50 heeft een dag zonder al te veel actie achter de rug. Net zoals de Bel20 is de Europese index ter plaatse blijven trappelen. Op weekbasis is de Eurostoxx50 met 0,7 procent gestegen. Daarmee lijkt de index even een pauze in te lassen na de rally van de afgelopen weken. In maart is die gestegen met 5,7 procent.

Inflatieverwachtingen van Powell

In de Verenigde Staten (VS) heeft de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell gezegd dat de centrale bank in staat is de economie weer tot leven te brengen zonder veel inflatie te veroorzaken. ‘Indien er toch sprake zal zijn van inflatie, wat ik niet verwacht, zullen we ingrijpen zodra die aanhoudend stijgt boven het voor ons aanvaardbare niveau’, aldus de voorzitter.

De uitspraken van Powell hebben de Amerikaanse beurzen donderdagavond nog een kleine boost gegeven. Bij de opening vrijdagnamiddag waren de beleggers minder enthousiast. De S&P500 bleef na het luiden van de openingsbel dicht bij huis en de Nasdaq verloor 0,25 procent. De Dow Jones kon een bescheiden winst boeken van 0,15 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20