Weer grote hack in cryptosector: marktmaker bestolen voor 160 miljoen dollar aan crypto

Wintermute, een toonaangevende cryptomarktmaker, heeft ongeveer 160 miljoen dollar verloren door een hack. Dat zei z’n topman vandaag.

Wintermute is daarmee de zoveelste onderneming in de cryptosector die door dergelijke criminele activiteiten is getroffen.

Verwachting: markt niet zwaar geraakt

Evgeny Gaevoy, de oprichter en CEO van het Britse Wintermute, onthulde in een reeks tweets dat enkel het DeFi-platform van het bedrijf was gehackt. DeFi is een afkorting van “decentralized finance”, een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan financiële toepassingen van crypto- of blockchaintechnologie. Deze diensten zijn allemaal gericht op het uitschakelen van tussenpersonen bij financiële transacties, maar zijn helaas ook erg vatbaar voor online diefstal.

De CEO opperde echter dat Wintermute – dat onder meer Pantera Capital onder zijn geldschieters telt – solvabel blijft met “twee keer zoveel eigen vermogen over”, aldus technieuwssite TechCrunch. Gaevoy verzekerde geldschieters dat als zij hun leningen willen terughalen, Wintermute dat zal honoreren. “Als u een overeenkomst hebt met Wintermute, zijn uw fondsen veilig. Er zal een onderbreking zijn van onze diensten vandaag en mogelijk voor de komende dagen en het zal daarna weer normaal worden”, schreef hij.

Daarnaast opperde de topman dat hij niet verwacht dat de markt zwaar geraakt wordt door de hackoperatie. Dat komt omdat maar liefst 90 verschillende assets zijn ontvreemd, zo bericht de nieuwssite Crypto Insiders. Van slechts twee munten zou meer dan 1 miljoen dollar aan waarde zijn verduisterd, en van geen enkele token meer dan 2,5 miljoen dollar. Naar verwachting volgt dus geen grote verkoopgolf van één bepaalde cryptomunt.

Liquiditeit

Martkmaker Wintermute biedt liquiditeit op meer dan 50 beurzen en handelsplatforms, waaronder Binance, Coinbase, FTX, Kraken en de gedecentraliseerde platforms Dydx en Uniswap. Een markmaker is in principe een organisatie die het risico op zich neemt van het in bezit hebben van een bepaald effect zodat beleggers dat effect kunnen verhandelen.

Wintermute is de laatste in een groeiende lijst van cryptobedrijven die de afgelopen maanden zijn gehackt. En vorig jaar ging in totaal meer dan 1,3 miljard dollar verloren bij DeFi-hacks, volgens het crypto-auditplatform Certik.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20