Weer ‘business as usual’ voor beleggers: beurzen beleven topdag ondanks wapengekletter in Oekraïne

De aandelenbeurzen lijken de eerste schok van de oorlog in Oekraïne al volledig te hebben verteerd. Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen beleefden vrijdag een topdag.

De beursangst rond het uitbreken van een oorlog in Oekraïne was van erg korte duur. De ommekeer begon donderdag al op de Amerikaanse beurzen. Na een aanvankelijke duikeling eindigden de belangrijkste Amerikaanse beursindexen uiteindelijk in het groen. Techbeurs Nasdaq steeg donderdag zelfs met ruim 3 procent.

Dat opvallend snel herwonnen beleggersoptimisme zette zich vrijdag door op de Europese beurzen, ondanks de dramatische gebeurtenissen in en rond de Oekraïense hoofdstad Kiev.

De Brusselse Bel20-index beleefde zijn beste handelsdag in 15 maanden en sloot af met een winst van 4,2 procent tot ruim 4.061 punten, wat ruim boven de psychologische kaap van 4.000 punten is en zelfs iets hoger is dan een week eerder. Ook de andere Europese beurzen eindigden de week met dagwinsten tussen 2 en 4 procent en maakten zo hun verliezen van donderdag weer goed.

Wall Street ging vrolijk op het elan verder. De Amerikaanse Dow Jones-index kende vrijdag met ruim 2,5 procent winst zijn beste dag sinds eind 2020.

Het lijkt dus weer business as usual op de beurzen, die verrassend snel overgeschakeld zijn op een ‘post-Oekraïne normaliteit’, al houden de meeste waarnemers wel rekening met mogelijke nieuwe opflakkeringen van nervositeit in de komende weken.

Wat doen de centrale banken? Twee uiteenlopende visies

Veel zal afhangen van hoe probleem nummer een van de wereldeconomie, de torenhoge inflatie, in toom gehouden kan worden. Het staat nagenoeg vast dat de crisis in Oekraïne de huidige recordinflatie nog verder zal aanwakkeren, onder meer via hoge energieprijzen. Dé meest gestelde vraag op de beursvloer is hoe dit nieuwe element het eerder uitgestippelde beleid van de centrale banken zal beïnvloeden.

“Dit voedt de verwachtingen van meer en vroegere monetaire verkrapping door de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, wat vervolgens de aandelenmarkten naar beneden zal duwen”, verwacht Sébastien Galy, beleggingsstrateeg bij Nordea Asset Management.

Maar veel van zijn collega’s denken precies het omgekeerde en verwachten dat de centraal bankiers minder hard op de rem gaan staan.

“De inflatie zal vermoedelijk nog verder stijgen door wat er allemaal aan de hand is in Oekraïne, maar paradoxaal kan je niet uitsluiten dat centrale banken door de situatie in Oekraïne misschien wel eens minder snel de rente zullen optrekken en dat dit de markten kan ondersteunen”, zegt Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis, aan ABM Financial News.

(lp)

Meer