Hoe was je weekend? (Of de 5 meest voorkomende leugens om die vraag te beantwoorden)

‘Zonder leugens zou de mensheid wegzinken in wanhoop en verveling,’ schreef de Franse filosoof Anatole France. Terecht blijkt nu, want 1 op 4 volwassenen zegt zich verplicht te voelen te liegen over zijn weekendactiviteiten om de schijn van een opwindend leven hoog te houden, aldus een onderzoek van reissite Travelodge. Het syndroom kreeg de naam ‘weekendafgunst’ mee.

Wat we dan wel doen tijdens het weekeinde ? Slapen (29%) of gewoon hopen dat ons weekeinde iets actiever was (44%). 20% van de respondenten gaf aan afgunstig te zijn op vrienden en collega’s, van wie ze vermoeden dat die wel een spannendere weekendbeleving hebben. Volgens Frank Furedi, een socioloog aan de universiteit van Kent, heet het verschijnsel ‘identiteitsconstructie’. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker we publiekelijk willen toegeven dat we ons eenzaam en geïsoleerd voelen. Het fenomeen is gerelateerd aan het feit dat we anderen er op willen wijzen dat ook wij nog dromen en plannen hebben. Uiteindelijk is er niets aan de hand, zegt Furedi, want vroeg of laat hebben we vrede met de banaliteit van ons alledaags bestaan.

De 5 meest voorkomende weekendleugens:

  1. Ik ben zaterdagavond met vrienden de stad ingegaan…
  2. We zijn bij vrienden op bezoek geweest…
  3. We hadden het ganse weekend vrienden op bezoek
  4. Mijn partner en ik hadden zaterdag eindelijk nog eens een romantisch etentje
  5. We zijn een weekend naar…. (andere stad) geweest (hier wordt gewoon het relaas van een vorige citytrip herhaald, maar men laat het klinken alsof het dit weekend is geweest…)

En nu, even bijkomen van het afgelopen weekend…