Wat zou het einde van het fameuze abortusarrest Roe v. Wade in de VS in de praktijk betekenen?

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat op het punt om het fameuze arrest Roe v. Wade naar de prullenmand te verwijzen. Waar dat op neerkomt, is dat na een halve eeuw het landelijk recht op abortus in de VS zal worden afgeschaft. De Verenigde Staten zouden zich aansluiten bij een zeer kleine groep landen die de afgelopen jaren de abortuswetten hebben aangescherpt, in plaats van ze te versoepelen. Slechts drie landen hebben dat sinds 1994 gedaan: Polen, El Salvador en Nicaragua. In die periode hebben 59 landen de toegang tot abortus uitgebreid. Maar betekent het terugdraaien van Roe v. Wade effectief dat Amerikaanse vrouwen geen abortus meer zullen kunnen laten plegen?

Om meteen met de deur in huis te vallen: nee. Individuele staten zouden beslissen of en wanneer abortussen legaal zouden zijn. Veel staten zouden ze blijven toestaan, en sommige zijn zelfs begonnen met het treffen van voorzieningen om vrouwen te helpen die in staten wonen die abortus waarschijnlijk zullen beperken.

Waar zou de toegang tot abortus het meest waarschijnlijk veranderen?

Abortus zou waarschijnlijk in ongeveer de helft van de staten illegaal worden, hoewel sommige voorspellingen verschillen. 28 staten zullen abortus waarschijnlijk verbieden of bijna onmogelijk maken. Die staten zijn: Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West-Virginia, Wisconsin en Wyoming.

Dertien staten hebben zogenaamde triggerwetten, die werden aangenomen om abortus illegaal te maken zodra de federale rechtbank het toestond. Sommigen hebben oude abortuswetten in de boeken die ongeldig werden verklaard door de Roe v. Wade-beslissing, maar die opnieuw konden worden afgedwongen. Nog andere staten, zoals Oklahoma, hebben abortusverboden die tijdens deze wetgevende zitting zijn aangenomen, ondanks het Roe-precedent.

Hoe zou het aantal abortussen in de VS veranderen?

Sommige vrouwen die abortus willen, zullen die nog steeds op andere manieren kunnen krijgen, waaronder reizen naar een staat waar abortus legaal is of online pillen bestellen van buiten het land. Texas geeft een idee van wat het effect kan zijn. In september werd daar een wet van kracht die abortus verbiedt nadat foetale hartactiviteit is gedetecteerd (ongeveer zes weken). Het aantal abortussen in klinieken in Texas is sindsdien gehalveerd. Maar veel vrouwen konden abortus laten plegen in naburige staten of door pillen te bestellen, wat resulteerde in een algehele daling van slechts ongeveer 10 procent.

Zonder Roe v. Wade zou abortus waarschijnlijk meer afnemen omdat vrouwen verder zouden moeten reizen om een ​​staat te bereiken waar het nog legaal is. Veel vrouwen die abortus ondergaan, zijn arm en lange reisafstanden kunnen voor hen onoverkomelijk zijn. De staten die abortus waarschijnlijk gaan verbieden, zijn geconcentreerd in het zuiden, het middenwesten en de Great Plains. Vanwege de verwachte toename van reizen tussen staten, zouden de resterende klinieken daar hoogstwaarschijnlijk capaciteitsproblemen krijgen.

Onderzoek van december naar de geschatte veranderingen in afstanden tot klinieken wees uit dat, als Roe v. Wade verdwijnt, het aantal legale abortussen landelijk waarschijnlijk met ongeveer 14 procent zal dalen.

1 op 4 Amerikaanse vrouwen ondergaat abortus tijdens haar leven

Ongeveer een op de vier Amerikaanse vrouwen zal ooit een abortus ondergaan, blijkt uit onderzoek van het Guttmacher Institute. Het zijn vrouwen van alle achtergronden. Maar statistieken tonen aan dat vrouwen die abortus ondergaan in de Verenigde Staten meer kans hebben om ongehuwd te zijn, in de twintig zijn, een laag inkomen hebben en al een kind hebben. Ze zijn onevenredig waarschijnlijk zwart. En ze hebben meer kans om in een door de Democraten gecontroleerde staat te leven.

Als Roe v. Wade wordt herroepen, zouden de Verenigde Staten zich aansluiten bij een zeer kleine groep landen die de afgelopen jaren de abortuswetten hebben aangescherpt, in plaats van ze te versoepelen. Slechts drie landen hebben dat sinds 1994 gedaan: Polen, El Salvador en Nicaragua. In die periode hebben 59 landen de toegang tot abortus uitgebreid.

Zesenzestig landen – waar ongeveer een kwart van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd woont – verbieden abortus of staan ​​het alleen toe als het leven van een vrouw in gevaar is.

Wanneer gaat het allemaal veranderen?

Een definitief besluit van het Hooggerechtshof wordt binnen twee maanden verwacht. Abortus blijft voorlopig in elke staat legaal en elke staat heeft minstens één kliniek. Het gelekte document wordt beschreven als een concept, niet als een definitief advies. Het kan ook langer duren voordat de Hoge Raad officieel uitspraak doet in de zaak, en die beslissing kan afwijken van het ontwerp dat circuleert.

Als het Hooggerechtshof Roe v. Wade tegenspreekt, zullen klinieken in sommige staten hoogstwaarschijnlijk binnen enkele dagen beginnen te sluiten. In andere staten die de procedure verbieden, kan het proces enkele maanden duren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20