Wat verandert er voor jouw geld in april?

April brengt enkele wijzigingen met zich mee die we in onze portefeuille zullen voelen, gaande van een hogere rente op het spaarboekje van de overheid tot de definitieve verlaging van de btw op gas en elektriciteit tot 6 procent.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

Hogere rente spaarboekje overheid

De Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat verhoogt op 1 april de rente op de e-DEPO-rekening van 2,9 naar 3,1 procent. Daarop moet je een roerende voorheffing (30 procent) betalen, waardoor je netto 2,17 procent in handen krijgt. Dat is meer dan wat je op eender welk spaarboekje van de banken krijgt.

Dit zijn momenteel de meest lucratieve bancaire spaarboekjes op de markt:

  • Vision Max van Santander Consumer Bank: 1,8 procent (voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart)
  • Vision+ van Santander Consumer Bank: 1,5 procent
  • Extended van Aion Bank: 1,5 procent (enkel voor wie een abonnement bij de neobank heeft)
  • Fidelity Sparen van MeDirect: 1,5 procent
  • Tempo Sparen van ING: 1,4 procent (maximaal 500 euro per maand)
  • Getrouwheidsrekening van NIBC Direct: 1,4 procent

Eerste bank verhoogt rente tot 2 procent

Santander Consumer Bank verhoogt op 3 april de spaarrente op enkele spaarboekjes.

  • De bank trekt de rente op Vision Max op van 1,8 naar 2 procent. Daarmee is die formule de eerste bancaire spaarrekening in ons land die 2 procent in het laatje brengt.
    • Die spaarvergoeding geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. Wie meer of minder spaart, ziet de rente dalen tot 1,25 procent.
  • Santander Consumer Bank wijzigt ook de rente op Vision+. Die stijgt van 1,5 naar 1,75 procent.
    • Die spaarformule is het best renderende spaarboekje (van de banken) zonder voorwaarden.

Nieuwe vaste energiecontracten

Nu de energieprijzen dalen, zijn sommige energieleveranciers bereid om opnieuw een vast energiecontract aan de man te brengen. Luminus was de eerste energieleverancier om dergelijke contracten nieuw leven in te blazen. In april volgen Mega en Engie.

Definitieve verlaging btw op energie

De overheid verlaagt op 1 april de btw op gas en elektriciteit permanent tot 6 procent. Tot nu toe was dat een tijdelijke verlaging. Die wijziging luidt weliswaar de introductie van accijnzen in. De minderinkomsten voor de overheid van de btw-verlaging worden zo deels gecompenseerd. De accijnzen kunnen dalen wanneer de energieprijzen stijgen en omgekeerd.

Volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop zal een gemiddeld gezin elke maand 16,5 euro minder betalen dan vroeger, toen de btw nog 21 procent bedroeg (38,5 euro minder dankzij de btw-verlaging en 22 euro meer door de accijnzen).

Hogere sociale tarieven gas en elektriciteit

De sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen met respectievelijk 7,7 en 9,5 procent. Het is de vierde prijsstijging op rij voor de sociale tarieven, die om de drie maanden worden vastgelegd door de federale regulator CREG.

Het enkelvoudig tarief voor elektriciteit bedraagt vanaf 1 april 30,782 cent per kilowattuur, inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas stijgt tot 4,084 cent per kilowattuur, inclusief btw.

Bux Zero trekt tarieven op

De mobiele broker Bux Zero wijzigt enkele tarieven.

  • De broker verhoogt de commissie voor Europese orders van 1,5 naar 1,99 euro. Voor Amerikaanse orders zullen de klanten 0,99 euro moeten betalen.
  • Misschien nog opvallender is de introductie van een maandelijkse fee. Beleggers zullen voortaan 2,99 euro per maand moeten betalen.
    • Die kosten worden rechtstreeks van je rekening afgehouden. Indien er niet voldoende geld op de effectenrekening staat, zal die in het rood noteren. Bij een negatief saldo van 36 euro kan Bux zero de klant schrappen.

Premie thuisbatterij gaat op de schop

Wie een thuisbatterij met een AREI-keuringsattest plaatst, krijgt daar vanaf 1 april niet langer een premie voor. De Vlaamse regering besliste om die premie versneld af te bouwen. Die premie bedroeg maximaal 40 procent van de totale investeringskost, met een plafond van 1.725 euro. 

Hoger fiscaal voordeel voor wie woning in Brussel koopt

Goed nieuws voor wie een woning in Brussel koopt: het abattement, een ver­min­de­ring van re­gis­tra­tie­rech­ten bij de aan­koop van een eerste wo­ning, stijgt van 175.000 naar 200.000 euro. Daardoor kan je 25.000 euro besparen op de eerste schijf van 200.000 euro. Voorheen bedroeg die besparing 21.875 euro.

Voorts komen meer mensen in aanmerking voor het fiscaal voordeel. Dat geldt vanaf 1 april voor woningen met een waarde van maximaal 600.000 euro, tegenover 500.000 euro eerder.

Ook wie bouwgrond koopt, kan een beroep doen op een vermindering van de registratierechten. In dat geval geldt vanaf april een abattement van 100.000 euro. Tot nu toe was dat 87.500 euro. Daarnaast komt er een extra vergoeding voor grote energierenovaties. Het gaat om 25.000 euro voor elke gerealiseerde verbetering van energieklasse. 

(fjc)

Meer