Wat mogen we verwachten van de Nationale Veiligheidsraad?

Woensdag buigt de Nationale Veiligheidsraad zich opnieuw over enkele versoepelingen, als onderdeel van de exitstrategie. Onder meer de heropening van de winkels en de sportcompetitie liggen op tafel. En opvallend: de ministers en experts komen al om 9 uur samen.

In de aanloop naar de Nationale Veiligheidsraad vonden er al enkele belangrijke vergaderingen plaats. Zo verzamelde de GEES – u weet wel, de Groep van Experts die de Exitstrategie uitwerkt – maandag al om de criteria voor de winkelopeningen vast te leggen. Het gaat dan om het aantal ziekenhuisopnames, het aantal patiënten op intensieve zorg en het aantal raadplegingen bij huisartsen. Waar de lat ligt, wordt niet bekendgemaakt.

Achter de schermen vergaderde Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) de voorbije dagen met de grote sportfederaties. Hij zal een plan, net zoals voor het onderwijs, presenteren om alles opnieuw op te starten. Alleen zit de echte knoop hem bij de professionele sporters, en specifieker het profvoetbal. De meeste eersteklassers zetten enorme druk om de competitie op te schorten, zodat ze ook onder het contract voor de tv-rechten kunnen muizen.

Geen Powerpoint

Wat betreft de heropening van de winkels, is de kans klein dat fase 1B niet op gang getrokken wordt. Maar alles hangt af van de eerder vernoemde streefcijfers. Het is wel uitkijken of de politici bijkomende maatregelen zullen opleggen, zoals een mondmaskerverplichting in de winkelstraten. Ook de marktkramers, die de afgelopen weken verontwaardigd waren over de schrapping van de wekelijkse markten, krijgen uitsluitsel.

Ten slotte is de manier van werken helemaal anders. Communicatief moet het gebeuren woensdag helemaal snor zitten. Om nachtelijke toestanden te vermijden, start de vergadering om 9 uur ’s morgens, en niet om 14.30 uur ’s namiddags. De persconferentie zal ook niet meteen na de Nationale Veiligheidsraad volgen. En volgens Het Laatste Nieuws zal er woensdagavond nergens een Powerpoint te bespeuren zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20