Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
Woensdag vergadert de Europese Politieke Gemeenschap, een gloednieuw bondgenootschap dat vorig jaar werd opgericht onder impuls van Frans president Emmanuel Macron, in Moldavië. Pieter Cleppe, hoofdredacteur van Brussels Report en Europakenner, licht toe.
Beluister hier het interview.
Waarom is dit belangrijk?
"De Europese Politieke Gemeenschap werd een jaar geleden in het leven geroepen op voorstel van de Franse president. Op dit moment kent het voor zover ik heb kunnen zien 47 lidstaten, Bijna alle landen van Europa. Daarbij inbegrepen zijn Azerbeidzjan, Georgië en Armenië, dus tot en met de Kaukasus. Ook Turkije is erbij. Er zijn twee afwezigen, dat zijn Rusland en Wit-Rusland", zo verduidelijkt Cleppe.
In het nieuws: Wat kunnen we verwachten?
“Men zal spreken over de echt grote, belangrijke internationale thema’s. De oorlog in Oekraïne, de Europese energievoorziening en de uitdagingen als gevolg van irreguliere migratie. De instellingen van de Europese Unie faciliteren de top, maar de hoofdbedoeling is in feite om ervoor te zorgen dat de leiders van al die landen elkaar kunnen zien en kunnen spreken over die belangrijke thema’s”, zo zegt de Europakenner.
“Het was natuurlijk evident dat men Moldavië heeft gekozen als organisator, als signaal naar Rusland. De opzet van de EPG is op dit moment sterk anti-Russisch gericht. Je hebt nog een andere organisatie, de OSVE, dat is in feite de laatste organisatie waar Rusland nog actief lid van is”, zo verduidelijkt Cleppe.
“Het ziet er toch naar uit dat dat de bedoeling is dat men die EPG wil als alternatief diplomatiek forum waarbij landen elkaar kunnen zien. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat het niet wordt gezien als een soort van wachtkamer voor de Europese Unie. Men probeert het ook onafhankelijk van de EU te houden.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.