Wat kost dat, een wijngaard kopen in Frankrijk?

Droom je ervan om wijn te maken in Frankrijk? De prijs van een Franse wijngaard is afhankelijk van zaken als het prestige van de appellatie, de gezondheid van de wijnstokken en alle eigendommen of voorraden die daarbij horen. Dat gezegd zijnde, bestaan er enorme verschillen naargelang de regio. En ze zijn echt wel enorm.

Eerst het slechte nieuws: recent bijgewerkte cijfers van het Franse landagentschap Safer suggereren dat de droom om een grand cru-wijngaard in Bourgondië voor de meesten onder ons ook een droom zal blijven. En een verre droom. Een enkele hectare grand cru-wijnstokken in de Côte d’Or werd in 2020 gemiddeld gewaardeerd op 6,765 miljoen euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2019. Dat is als je nog iets zou kunnen vinden om te kopen, natuurlijk.

Als je denkt dat dat onbetaalbaar klinkt, weet dan dat nogal wat wijnmakers het daar mee eens zijn. Er zijn in Bourgondië bij de locals toenemende zorgen over de stijgende grondkosten en vooral de daarmee samenhangende moeilijkheden bij het navigeren door de Franse erfwetten. Of: je zal maar een zoveelste generatie kleine plaatselijke wijnboer zijn als je successierechten moet ophoesten.

Met of zonder Champagne

In heel Frankrijk kostte een hectare van een appellation-wijngaard gemiddeld 150.500 euro in 2020 – of 78.000 euro – als champagne wordt uitgesloten. De regio Champagne was in 2020 goed voor 52 procent van de waarde van alle appellation-wijngaarden in Frankrijk, ondanks dat het slechts 7 procent van de beplante oppervlakte uitmaakte.

Uit de cijfers blijkt dat het duurste gebied de Côte des Blancs was, waar de wijnstokken in 2020 1,6 miljoen euro per hectare kosten, wat wel 3 procent minder was dan in 2019. De totale wijngaardwaarde in Champagne daalde vorig jaar met ongeveer 1 procent, voornamelijk als gevolg van de marktimpact van Covid-19 op de vraag naar wijnen uit de regio.

Bordeaux: een ingewikkelde affaire

Volgens de studie van Safe blijken de prijzen van topwijngaarden in Bordeaux opmerkelijk robuust te zijn. Acht landgoederen met een topnaam die van eigenaar wisselden, waren goed voor 72 procent van de waarde van alle transacties met Bordeaux-wijngaarden in 2020. In de hele Bordeaux-regio (60 appellations over 120.000 hectare) steeg de gemiddelde totale prijs van een hectare wijnstokken met 4,7 procent in vergelijking met 2019, tot 128.500 euro per hectare.

De acht grote verkopen van tophuizen, waren verantwoordelijk voor deze stijging en hielpen de gemiddelde prijs van de wijnstokken in Pauillac, Pomerol, St-Julien en Margaux samen met 8,9 procent stijgen. Toch daalde het aantal individuele transacties in Bordeaux met 15 procent, met amper 300 verkopen vergeleken met 550 in 2019. Iets meer dan 1.700 hectare veranderde van eigenaar (vergeleken met ongeveer 2.000 ha in 2019) – waarbij de daling van zowel het aantal transacties als de prijzen het duidelijkst was in de kleinere appellations.

Dit betekent dat de trends van de afgelopen jaren worden bevestigd. Pomerol steeg met 5 procent tot gemiddeld 1,9 miljoen euro per hectare (euro/ha), Pessac-Léognan steeg met 20 procent tot 600.000 euro/ha en Pauillac steeg met maar liefst 22 procent naar 2,8 miljoen euro/ha.

Toch een paar fascinerende trends

Ondertussen zijn in de Côtes de Bourg, Blaye en Cadillac Côtes de Bordeaux de prijzen allemaal met 10 procent gedaald tot respectievelijk 19.000 euro/ha, 16.000 euro/ha en 14.000 euro/ha. De generieke Médocs zijn ook sterk gedaald in waarde: AOC Médoc daalde met 20 procent tot gemiddeld 40.000 euro/ha en Haut-Médoc daalde met 13 procent tot 65.000 euro/ha.

Als je nauwer speurt, begin je een aantal fascinerende trends te zien. Gecertificeerde biologische landgoederen, zolang ze in goede staat verkeren en goed worden verzorgd, verkopen ruim boven de gemiddelde prijs tot 22.000 euro/ha in de Côtes. En terroir telt ook. Zelfs conventioneel bebouwde landgoederen op goede terroirs bereikten makkelijk 15.000 à 20.000 euro/ha in de hele Côtes, terwijl die op minder indrukwekkende bodems, of in zones die de afgelopen jaren regelmatig door de vorst zijn getroffen, in sommige gevallen tot 4.000 euro per hectare is gedropt.

De vorstrisicofactor beïnvloedt de prijzen over de hele linie. In AOC Graves, waar de gemiddelde prijs op 34.000 euro/ha blijft, is er een significante splitsing tussen de beste grindbodems die opliepen tot 50.000 euro/ha, in vergelijking met zanderige bodems die meer blootstaan ​​aan vorst en waar de gemiddelde prijs daalde tot 25.000 euro/ha.

Vorstrisico speelt ook een rol bij het toenemende prijsverschil tussen Moulis en Listrac. De meer blootgestelde AOC Listrac zag de prijzen in 2020 met 7 procent dalen tot gemiddeld 65.000 euro/ha. In AOC Moulis, dat meer grindterrassen heeft en in het algemeen dichter bij de monding van de Gironde ligt, waren de prijzen stabiel op gemiddeld 80.000 euro/ha.

De opkomst van terroir

De opkomst van het terroir als een echte prijsindicator buiten de geclassificeerde Bordeaux blijkt ook uit het feit dat binnen de Côtes alleen Castillon weerstand bood aan de algemene prijsdaling. Hetzelfde verhaal zie je in St-Emilion, waar kopers steeds kieskeuriger worden over terroir. De minder aantrekkelijke sectoren in de appellation St-Emilion blijven stabiel op 250.000 euro/ha, terwijl de meest prestigieuze stukken grond oplopen tot 3,7 miljoen euro/ha.

Sauternes en Barsac hebben het nog steeds moeilijk, hoewel ze het afgelopen jaar niet verder zijn gedaald qua prijs en gemiddeld op 30.000 euro/ha blijven. De minder prestigieuze appellations voor zoete wijn van Loupiac en Saint-Croix du Mont blijven de goedkoopste AOC’s in Bordeaux. Een hectare kostte daar 12.000 euro of duizend euro minder dan in 2019.

AOC Pauillac staat op 2,8 miljoen euro/ha gemiddeld, een stijging van 22 procent in een jaar. De beste terroirs van de appellatie stegen zelfs nog sterker, met ongeveer 35 procent, voornamelijk door aankopen van grond door bestaande geclassificeerde landgoederen. En aangezien er steeds minder onafhankelijke landgoederen zijn om van te kopen, zal dit stijgende prijstraject zich voorlopig ongetwijfeld voortzetten.

De prijs van een hectare AOC St-Julien steeg gemiddeld met 23 procent tot 1,6 miljoen – en voor de beste wijnstokken tot ongeveer 2 miljoen euro/ha. AOC Margaux steeg met 15 procent tot 1,5 miljoen euro/ha met uitschieters tot 2,5 miljoen euro/ha.

AOC Pomerol concurreert met Pauillac met prijzen tot gemiddeld 2 miljoen euro/ha. De allerbeste plekken daar hebben de hoogste prijzen in Bordeaux met 7 miljoen euro/ha, terwijl de laagste prijs nog altijd 1,3 miljoen euro/ha was.

Zijn er nog koopjes te doen?

Zijn er nog koopjes te doen in Bordeaux? Welnu, je hebt nog steeds AOC Lalande de Pomerol net naast Pomerol, waar de wijngaardgrond slechts 4 procent is gestegen in prijs tot 250.000 euro/ha gemiddeld. Dat maakt het tot een van de (relatieve) koopjes in de regio. Dat geldt ook voor St-Estèphe – alweer, relatief gesproken – waar je gemiddeld 1 miljoen euro/ha betaalt voor de beste plekken, met 400.000 voor koelere kleigronden – en die zijn, met de opwarming van de aarde in gedachte misschien een goeie gok.

Voor wie nu al duizelt: er is echter een enorm verschil in wijngaardprijzen in Frankrijk. De prijzen voor AOP-wijngaarden zijn sinds 1997 weliswaar meer dan verdubbeld, maar sommige ervan liggen nog steeds ver onder het gemiddelde. In het departement Hérault in de Languedoc bijvoorbeeld kostte AOP-wijngaardland vorig jaar gemiddeld 17.500 euro per hectare, vergelijkbaar met 2019.

De Provence heeft de afgelopen jaren een toestroom van spraakmakende kopers gezien. De prijzen kunnen daardoor ny oplopen tot 100.000 euro per hectare voor wijnstokken uit de Côtes de Provence binnen handbereik van de Côte d’Azur, maar AOP-wijnstokken in de Var zitten over het algemeen rond de 60.000 euro per hectare.

Buiten de AOP-zones liggen de totale Franse wijngaardprijzen trouwens gemiddeld op “maar” 14.500 per hectare.

Lees meer:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20