Wat is USB4 en wat kunnen we ervan verwachten?

Na WiFi 6 en 5G komt er een volgende hardware-upgrade aan. USB4 roept wellicht wat vragen op. Moet u uw apparaten updaten of net niet? Hier is wat we al weten.

USB4 zou twee keer zo snel zijn als de huidige standaard, USB 3.2. Dat wil zeggen dat u tot 40 gigabit per seconden kan overzetten. Dat zal niet altijd lukken: de snelheid is ook afhankelijk van wat de hardware van uw apparaat aankan.

Snelheid

USB kabels hebben twee ‘wegen’ om signalen te ontvangen en te sturen. Sommige apparaten zullen dat tweerichtingsverkeer naar een eenrichtingsverkeer kunnen draaien. Daarmee kan de bandbreedte nog eens versnellen naar 80Gbps, om bijvoorbeeld 8K HDR te ondersteunen. Dat wil ook zeggen dat er in theorie ook ondersteuning is voor de Apple Thunderbolt 3-standaard. Of die er komt, hangt af van de producenten.

En het belangrijkste natuurlijk: ja, uw smartphone zal sneller kunnen laden over USB4, tenzij uw smartphone daar niet voor gebouwd is.

Als snelheid belangrijk is voor u, dan is het goed om te weten dat USB4 drie snelheden aankan: 10 Gbps, 20 Gpbs en 40Gbps. Als u een nieuw toestel koopt met USB4, dan kan u best even kijken wat de maximum ondersteunde snelheid is.

Compatibel

Welke poort zal USB4 gebruiken? De platte, afgeronde kabel die de meeste smartphones nu gebruiken, zal ook de standaard worden voor USB4. Als u een nieuwe USB4-kabel in een USB-C-poort gebruikt, kan de snelheid wel dalen. Ze zijn dus compatibel, maar stel uw verwachtingen over snelheid bij.

We verwachten de eerste USB4-toepassingen op het einde van 2020. De coronacrisis zet de hele tech-industrie echter op zijn kop. Begin 2021 is dus ook een mogelijk startpunt. De prijs, dat raadde u al, zal wellicht iets hoger liggen dan de traditionele USB 3.2.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20