Wat is technicar?

Technicar is een onderdeel van Febiac, welke als doelstelling heeft om de automobielindustrie in België te bevorderen en te verrijken. In België is het ook zo dat je verkeersbelasting dient te betalen. Technicar, als onderdeel van Febiac, houdt zich daarom bezig met de technische specificaties die van belang zijn voor het bepalen van de hoogte van belastingen.

Op Technicar vind je alle relevante technische gegevens over vrijwel alle auto’s die in België geproduceerd, geassembleerd of ingevoerd worden. Wanneer je in de sector werkt is dergelijke informatie onontbeerlijk. Je hebt die informatie nodig bij de verkoop of het invoeren van wagens. Zo voorzie je jouw klanten, leveranciers en andere gegadigden altijd van de juiste informatie. Ook vind je op Technicar alle juiste informatie met betrekking tot het betalen van wegenbelastingen en invoerrechten, zoals CO2-uitstoot, ledige gewichten en allerlei andere gegevens.

Als privaat persoon kan je tevens allerlei gegevens opzoeken over je huidige of toekomstige wagen. Zo kom je wat betreft technische gegevens niet voor verrassingen te staan en kan je bijvoorbeeld precies opzoeken hoeveel verkeersbelasting je verschuldigd bent op basis van de technische prestaties en het gewicht van je wagen.

Technicar en jaarlijkse verkeerbelastingen

Als je bestuurder bent van een gemotoriseerd voertuig en gebruik maakt van de openbare weg, dien je jaarlijks een verkeersbelasting te betalen. De verkeersbelasting is onder meer gebaseerd op de cilinderhoud van het voertuig in kwestie en de maximaal toegelaten massa (ook wel MTM genoemd) van de wagen. Indien jouw voertuig volledig op LPG rijdt, wordt er jaarlijks ook een LPG-toeslag in rekening gebracht bovenop de verkeersbelasting. Ook wordt in sommige gevallen een hogere verkeersbelasting in rekening gebracht. Het vermogen van de auto wordt als uitgangspunt genomen voor het bepalen van de hoogte van de LPG-toeslag. De LPG-toeslag dien je jaarlijks tezamen met de verkeersbelasting te betalen.

Op Technicar zoek je snel alle auto’s op merk op. Je vindt daar dan precies terug welk bedrag je jaarlijks verschuldigd bent voor de verkeersbelasting. Handig als je net een nieuwe wagen hebt, of er één op het oog hebt en van tevoren precies wilt weten hoeveel je kwijt bent aan verkeersbelasting. Zo krijg je achteraf nooit vervelende verrassingen. Ook zie je er precies wat de verkeersbelasting per gewest is. Voor de verkeersbelasting is het immers afhankelijk van je woonplaats, of die in Vlaanderen of Wallonië ligt.

Technicar en belasting op de inverkeerstelling (BIV)

Je bent niet alleen jaarlijkse verkeersbelasting verschuldigd. Wanneer je een nieuwe of tweedehands wagen op je naam laat zetten ben je ook Belasting op Inverkeerstelling (BIV) verschuldigd. Die belasting is eenmalig. Je dient die belasting direct te betalen op het moment dat jij je met het voertuig op de openbare weg gaat begeven. De BIV geldt voor alle personenauto’s, auto’s voor dubbel gebruik, minibussen en motorfietsen. In Vlaanderen is de hoogte van het bedrag van de BIV gebaseerd op de milieutechnische prestaties van de motor. In Wallonië en Brussel daarentegen is het bedrag van de BIV gebaseerd op het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale paardenkracht (PK) of in kilowatt (kW).

Technicar en voordeel van alle aarde (VAA)

Indien een werkgever aan een van zijn werknemers een bedrijfswagen die ook privé gebruikt mag worden ter beschikking stelt, moet ook een patronale solidariteitsbijdrage betaald worden aan de RSZ. Die solidariteitsbijdrage is forfaitair en gebaseerd op welk type brandstof de auto gebruikt, evenals de CO2-uitstoot van het voertuig. De CO2-bijdrage wordt toegepast op personenwagens, auto’s voor dubbel gebruik, minibussen en lichte bedrijfsvoertuigen.

Technicar en aftrekbaarheid van belastingen

Wanneer er fiscaal aftrekbare eigenschappen zijn verbonden aan het voertuig mag je die van de voor jou geldende belastingen aftrekken. Je betaalt zo dus minder belasting dus is het van belang om te weten of de wagen van jouw keuze over dergelijke eigenschappen beschikt.

De fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens wat betreft vennootschapsbelasting is afhankelijk van de CO2-uitstoot en het type brandstof dat de auto gebruikt. Brandstofkosten mag je voor 75% aftrekken van je belasting en financieringskosten mag je zelfs voor de volle 100% aftrekken.

Wanneer je persoonsbelasting moet betalen, gelden voor zelfstandigen, vrije beroepen en werknemers enigszins andere regels: dan is de fiscale aftrekbaarheid altijd 75%, ongeacht wat de CO2-uitstoot van de wagen is.

Meer
Auto