Wat is de beste wijn om bij sushi te drinken?

Sushi blijft aan populariteit winnen, en zeker tijdens de pandemie met z’n afhaalcultuur, belandt het op steeds meer tafels. Maar welke wijn drink je daarbij?

Tempura – Alvarinho

Technisch gezien niet echt sushi, maar desalniettemin een van de populairste bestelling in Japanse restaurants en bij afhaalrestaurants.

De Alvarinho (Portugal) of Albariño (Spanje) is een witte druivensoort en wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. In de streek van de Vinho Verde is de druif het belangrijkst, maar ook in Rias Baixas (Galicië) worden er goede wijnen van geproduceerd.

Alvarinho-wijnen barsten van de smaken van citroen, limoen, doperwtjes en bloesem, met een hoge zuurgraad en een lichte bitterheid in de afdronk. Vooral bij garnalentempura geeft dat een fenomenale pairing; met de zoetheid van de garnalen, de vettigheid van de gefrituurde Panko en de zuurgraad van de saus.

Dragon rolls – Grüner Veltliner

Deze Oostenrijkse inheemse variëteit wordt zelden elders gekweekt. Grüner Veltliner hebben een hoge zuurgraad en smaken van witte peper, groene erwten, limoen en citroen. De vlijmscherpe zuurgraad snijdt door de rijkdom van de saus en plakkerige rijst, en de groene smaken dansen wonderwel samen met de komkommer en avocado.

California Roll – Rosé uit de Provence

Goeie Provençaalse rosé heeft een heldere zuurgraad en is droog, door rood fruit gedomineerd en mineraal gedreven. De krab en romige avocado in een California roll smeken gewoon om zo’n ​​lichte, heldere rosé.

Philadelphia Roll (of andere rolls met kaas) – Rode Sancerre of een exotische Pinot Noir

Rode wijn en sushi is tricky, omdat de tannines in rode wijn de vis metaalachtig van smaak kan maken. Nieuw-Zeelandse Pinot Noir of eentje uit Oregon, of de zeldzamere rode Sancerre, met hun lichtere body en tannine, zijn de juiste match voor sushi rolls met roomkaas.

Uni – Fino of Manzanilla

Fino of Manzanilla zijn stijlen van Sherry en met hun lichte body en zilte toets, zijn ze een hemelse match voor zeevruchtenkeuzes met een intensere smaak. Uni, of zee-egel, is in wezen de foie gras van de oceaan: glad, licht nootachtig en zilt zonder overdreven visachtig te zijn. De saliniteitsfactor is hier de sleutel.

Spicy tuna roll – een Duitse Riesling

Een Duitse Riesling past perfect met een pittige tonijnrol (en eigenlijk zowat alle wat pittigere sushi). Het is algemeen bekend dat suiker chili-hitte verzacht. Pittige sushi rolls worden over het algemeen gemaakt met pittige mayonaise. Dus een aromatische, zuurrijke wijn met wat zoetheid is hier aangewezen.

Unuagi Roll – Gewürztraminer

Unagi, of zoetwaterpaling, is qua textuur vergelijkbaar met kip, terwijl het enigszins Zwaardvis-achtig smaakt, maar met een onderliggende zoetheid. Het heeft een sterke smaak die smeekt om een ​​wijn met een vergelijkbare sterkte. De gembertonen in Gewürztraminer zingen ook samen met de ingelegde gembergarnering – om nog maar te zwijgen van het feit dat de resterende suiker in deze wijn de snelle verbranding van wasabi onderdrukt. Let erop dat je sojasaus met een hoog zuurgehalte vermijdt bij wijnen met een lager zuurgehalte zoals Gewürztraminer.

Sashimi

Geen is ook technisch gezien geen sushi, maar het hoort er wel bij, de rauwe zalm, tonijn, inktvis of andere superverse zeevruchten. Probeer eens met één van deze:

Gavi: deze Piemontese wijn gemaakt van Cortese-druiven heeft een hoge zuurgraad en vertoont perzikachtige, bloemige aroma’s.

Muscadet Sèvre et Maine: het antwoord van de Loire op Fino Sherry; dit is een laag alcoholische, serieus mineraal en zoutgehalte gedreven wijn met een hoge zuurgraad.

Assyrtiko: deze Griekse semiaromatische druif uit Santorini is hemels met zeevruchten, met tonen van citrusschil, witte bloemen en bijenwas.

Chablis: groeit op kleigronden, die letterlijk verpletterde zeeschelpen uit het Jura-tijdperk zijn … als dat geen teken is.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20