Wat houdt de wereld echt tegen om de klimaatverandering te stoppen? Politiek, niet technologie

De wereld ligt op schema om de doelstellingen om de klimaatverandering binnen de perken te houden grandioos te missen, tenzij landen de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk drastisch verminderen. Gelukkig zijn veel van de tools om die verminderingen door te voeren er al en worden ze steeds goedkoper. Maar de toezeggingen om de uitstoot te verlagen die landen tot nu toe hebben gedaan, zijn lang niet genoeg. Dat zijn enkele van de conclusies in het laatste rapport van het IPCC. Het enorme document van 3.000 pagina’s dat gisteren is gepubliceerd, is een uitgebreid overzicht van de nieuwste wetenschap over wat er daadwerkelijk nodig is om de klimaatverandering te verminderen en de meest verwoestende scenario’s van opwarming en de daaruit voortvloeiende chaos te voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

De grootste vraag voor klimaatverandering is niet welke technologieën zullen doorbreken, maar wat besluitvormers zullen doen - niet alleen nationale regeringen, maar de reactie van steden en lokale leiders kunnen de koers bepalen die de wereld inslaat. Het laatste IPCC-rapport benadrukt dat er verschillende instrumenten beschikbaar zijn om internationale klimaatdoelen te halen. Maar ze zijn niet gemakkelijk of goedkoop te implementeren, en de tijd dringt.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), in het Nederlands de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering, is een organisatie van de Verenigde Naties om de risico's van klimaatverandering te evalueren. Het panel bestaat uit honderden experts uit de hele wereld, van universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen, milieuorganisaties en andere organisaties. Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar evalueert onderzoek dat is gepubliceerd in aan collegiale toetsing onder

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20