Wat was het meest en de minst lonend van je werk?

Tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek kan je gesprekspartner je vragen stellen over iets dat het meest, of juist het minst, lonend is in een bepaalde functie. Het correct beantwoorden van deze vraag kan voor veel mensen echter behoorlijk lastig zijn. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de dingen die je ter sprake brengt tenminste de moeite waard zijn zoals de verantwoordelijkheden die betrekking hebben op een ​​belangrijk deel van de functie waar je naar solliciteert. Om die reden is het dan ook van cruciaal belang dat je je goed voorbereidt op de vragen en de antwoorden die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten.

Op het moment dat bijvoorbeeld binnen je vorige functie een uitgebreide klantenservice belangrijk was en je werkelijk een hekel had aan het telefonisch werk dat moest doen, dan is het absoluut niet aan te raden om dit te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek als blijkt dat soortgelijke werkzaamheden eveneens een klein onderdeel van de nieuwe baan zullen vormen. In plaats daarvan kun je je beter gaan richten op de taken die het meest de moeite waard waren en deze dan ook extra benadrukken. Op die manier leid je het gesprek bovendien naar een positief onderwerp en dat zal in de regel in je voordeel uitpakken.

Geef een antwoord dat aansluit bij de vacante functie

Bij het boeren van een sollicitatiegesprek, zul je je altijd bewust dienen te zijn van de functie, en de bijbehorende taken, die je gesprekspartner voor ogen heeft en dienovereenkomstig je antwoord aan te passen. Je zult in elk geval de positieve punten altijd extra moeten benadrukken, ongeacht welke vraag er aan je zal worden voorgelegd tijdens een sollicitatiegesprek. Je wilt namelijk niet dat je door de ander wordt gezien als een persoon die zich over het algemeen negatief opstelt ten aanzien van zijn, of haar, werk.

Maak een lijst van de kwalificaties waar de werkgever naar op zoek is

Voordat je naar een sollicitatiegesprek vertrek zul je ruimschoots de tijd moeten hebben genomen om een ​​lijst op te stellen van de kwalificaties waar de werkgever naar op zoek is. Daarbij dien je er bovendien voor te zorgen dat de verantwoordelijkheden die je gaat noemen het meest lonend zullen zijn en dus goed overeenkomen met de kwalificaties die nodig zijn om de vacante functie optimaal in te kunnen vullen.

Wanneer je de vraag wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek wat het minste de moeite waard was binnen de vorige functie, dan is het zeker aan te bevelen om iets te vermelden dat je niet nodig zult hebben bij de nieuwe baan. Ook nu weer kun je stellen dat het antwoord dat je gaat geven zo positief mogelijk dient te houden. Je zou in een antwoord bijvoorbeeld een minpunt kunnen omschrijven als iets dat het minst de moeite waard was in vergelijking tot de meest lonende activiteiten die bij de functie hoorden. Zo zal het negatieve effect niet in de lucht blijven hangen en kun je het gesprek vol positieve energie verder voortzetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20