Wat het Kremlin niet zegt over het Spoetnik V-vaccin

Rusland heeft met veel tamtam zijn vaccin van eigen bodem, Spoetnik V, in Latijns-Amerika en Afrika, en zelfs in sommige landen in Europa aan de man gebracht. Het Kremlin noemde het vaccin een oplossing voor tekorten over de hele wereld. Waar het monddood over blijft is een jammerlijk trage vaccinatie-uitrol in Rusland zelf en de problemen die het heeft met de productie, waardoor het hulp moet zoeken in andere landen.

Een weinig bekend feit is bijvoorbeeld dat de Russische regering de productie van Spoetnik V heeft uitbesteed aan een Zuid-Koreaans bedrijf dat het vaccin al naar Rusland exporteert, en dat ze van plan is hetzelfde te doen met vier bedrijven uit India. Hoewel de omvang van de import onmogelijk is in te schatten vanwege geheimhoudingsovereenkomsten, ondermijnen ze het verhaal dat Rusland met trots heeft gepresenteerd over zijn rol in de pandemie als exporteur van vaccins naar behoeftige landen.

De invoer, die naar verwachting in de komende weken en maanden zal toenemen, zou Rusland kunnen helpen om een ​​jammerlijk trage vaccinatie-uitrol in eigen land te tackelen. Het illustreert ook dat zelfs landen waarvan de wetenschappers succesvolle prikken hebben ontworpen, afhankelijk zijn van grensoverschrijdende handel voor vaccinleveringen.

Amper 4,4 procent Russen ingeënt

Rusland ontving in december al twee vrachtvliegtuigen geladen met Spoetnik V van de Zuid-Koreaanse fabrikant GL Rapha en het bedrijf verwacht de komende dagen nog een zending te verschepen. Volgens Indiase diplomaten zullen Indiase vaccinproducenten ook het door Rusland ontworpen vaccin naar Rusland exporteren. Rusland had al drie productieovereenkomsten in India. Een Indiaas bedrijf, Virchow Biotech in Hyderabad, India, tekende vorige week een vierde om jaarlijks 200 miljoen doses Spoetnik V te leveren aan Moskou.

De vaccinatiecampagne van Rusland loopt ver achter bij die van de meeste Europese landen en de Verenigde Staten. Rusland heeft ten minste één dosis gegeven aan 4,4 procent van de bevolking, vergeleken met 10 procent in de Europese Unie en 26 procent in de Verenigde Staten. De Russische minister van Industrie zei dat hij tegen april een snelle stijging verwachtte tot tweemaal zoveel per maand.

De Russische vaccinproductie kende een trage start. Producenten worstelden afgelopen herfst maandenlang om biotechnologische apparatuur te verkrijgen die in China werd gemaakt en die schaars was. Het Kremlin erkende vorige week voor het eerst dat schaarste van het vaccin een rol speelde bij de beslissing van Poetin om zijn eigen inenting uit te stellen – dat zou bewust gedaan zijn om te voorkomen dat de vraag naar vaccinaties zou worden gestimuleerd voordat ze buiten de hoofdstad algemeen verkrijgbaar werden.

‘Een vaccin voor de hele mensheid’

In januari, toen Poetin in aanmerking kwam voor het vaccin onder Russische regels op basis van zijn leeftijd, ‘was de productie nog niet voldoende om volledig aan de vraag in de regio’s te voldoen’, zei zijn woordvoerder, Dmitri S. Peskov.

Het is niet duidelijk hoe groot de rol van de invoer uit Zuid-Korea en India zal zijn bij het verminderen van schaarste, het versnellen van vaccinaties en het redden van levens in Rusland. Maar wat wel zeker is: het feit dat de het moet importeren plaatst Rusland lager in de pikorde van de geopolitiek van vaccins.

Het Kremlin heeft Spoetnik V van in het begin als een propagandamiddel gebruikt. ‘Een vaccin voor de hele mensheid’, staat er te lezen op de Spoetnik V-website. De staatsmedia besteden buitenproportioneel aandacht aan relatief kleine zendingen van tienduizenden of honderdduizenden doses naar het buitenland. Meer dan 20 landen zijn begonnen met vaccineren met kleine hoeveelheden geleverde vaccins van Rusland, waaronder Argentinië, Hongarije, Bolivia, Algerije en Paraguay.

Rusland heeft ook akkoorden gesloten met bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië om het Spoetnik V-vaccin daar te produceren. Tenminste als het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het licht op groen zet.

Bovendien heeft Rusland een deal gesloten om vanaf mei meer dan 60 miljoen doses van zijn Spoetnik V-vaccin in China te produceren. Dat meldde de ontwikkelaar van het vaccin vandaag. Het Russische investeringsfonds RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van Spoetnik V, zei dat dat voldoende zou zijn om ongeveer 30 miljoen mensen te vaccineren.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20