Wat is het grote geheim om meer geld te sparen?

 

Waarschijnlijk zal iedereen direct zijn, of haar, oren gaan spitsen als ze horen dat er een geheim bestaat om geld te besparen. In feite dien je dan nu in staat van opperste paraat te komen omdat het werkelijk waar is, en er dus echt een manier bestaat om geld te besparen. Er zijn zelfs een paar manieren die je kunt gaan gebruiken om geld te besparen, zelfs wanneer je niet echt merkt dat je geen echte besparingen doet. Het minder goede nieuws is wellicht wel dat deze geheimen inmiddels minder geheim zijn en zelfs al decennia gelegen openbaar zijn gemaakt. Het is dus helemaal aan jou of je deze manieren wilt gaan gebruiken.

Geheim om geld te besparen 1: ·Budgetteren

Om geld te kunnen besparen, zul je op de eerste plaats een persoonlijke begroting op moeten stellen. Dit kan wellicht aanvankelijk wat weerzin bij je opwekken, bijvoorbeeld omdat je het nut er niet van in kunt zien of het je gewoon te veel werk lijkt, maar toch is het noodzakelijk om eerst precies te weten hoeveel geld er binnenkomt en waar het weer aan wordt uitgegeven. Als je geld wilt besparen, kun je dus eigenlijk niet om het maken en gebruiken van een degelijke begroting heen. Je kunt namelijk niet bepalen op welke punten je moet gaan bezuinigen, of hoe je extra financiële speelruimte kunt creëren en geld kunt sparen op het moment dat je geen idee hebt waar je al je geld aan spendeert. De tijd is dan ook rijp om eerst een degelijke begroting op te gaan stellen.

Gelukkig hoef je geen enorme klus te maken van het opstellen van een begroting. In de praktijk is namelijk gebleken dat er een heleboel succesvolle mensen zijn die hun status niet per definitie te danken hebben aan het dagelijks bijhouden van elke cent die zij uitgeven. De kans is dan ook aannemelijk dat het ook jou zal lukken. Op de eerste plaats zul je echter eerst even moeten minst gaan zitten en uitvinden waar je geld naartoe gaat. Hoeveel geld er wordt besteed aan bijvoorbeeld huisvesting, nutsbedrijven, boodschappen, schulden en amusement en recreatie? Zodra je een duidelijk beeld hebt van de bestedingen zoals die in een typische maand gelden, dan kun je aan de slag gaan met het spotten van trends en financiële probleemgebieden. Nadat alle knelpunten aan het licht Zijn gebracht zul je een beter beeld hebben van de bestemmingen en de hoogte van de geldbedragen waarop je kunt gaan bezuinigen. Het geld dat je op deze wijze bespaart, kun je vervolgens weer gebruiken om te gaan sparen.

Zoals je ziet, gaat het schetsen van een goed ​​beeld van waar je geld naartoe gaat niet zozeer over het voortdurend bijhouden van elke dollar euro die je uitgeeft. Al kan dat overigens wel een nuttig oefening om al je uitgaven goed onder controle te houden, maar tevens een reden waardoor ene heleboel mensen het werken met een begroting vaak maar enkele weken vol blijven houden.

Geheim om geld te besparen 2: Zorg eerst voor de betaling aan jezelf

Nadat je vast hebt gesteld waar je geld naartoe gaat, moet je altijd een klein bedrag extra rekenen dat je opzij zet op een spaar- of pensioenrekening. Je hebt zo een goede start gemaakt, maar er is nog een ander geheim om geld te kunnen besparen, namelijk door geld aan jezelf te besteden.

Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat dit erg zinvol is, maar heb je nog nooit echt ondervonden dat het echt werkt. Wanneer je, net zoals waarschijnlijk de meeste mensen, wacht tot je salaris op je bankrekening is gestort, je alle rekeningen betaalt en de wekelijkse boodschappen doet voordat je besluit hoeveel geld je je kunt veroorloven om op je spaar- of pensioenrekening te storten, dan kan dit bedrag zo klein worden, of kun je je zorgen maken dat je aan het einde van de maand in geldnood komt en dit geringe geldbedrag gebruikt om het tekort aan te vullen. Op die manier zal er dus geen geld op je spaar- of pensioenrekening worden gestort, en dat is een veelgemaakte fout door veel mensen.

Je moet dus eigenlijk je spaargeld gaan zien als elke andere rekening die je steeds weer moet betalen. Wanneer de rekening voor de elektriciteit elke maand op je deurmat valt, dan zul je deze eveneens zo snel mogelijk betalen. Dit dien je dus eveneens zo te doen met het opzij zetten van spaar- of pensioengelden. Als je doel is om elke maand 100 euro te sparen, dan moet je dit dus zien als een rekening van 100 euro die je moet betalen. Indien je deze betaling door middel van een automatische overboeking gaat regelen, zul je bovendien minder goed merken dat er geld wordt gespaard. Geld dat je niet in handen krijgt, kun je immers minder makkelijk uitgeven. Je kunt zo een stuk eenvoudiger een persoonlijk noodfonds opbouwen.

Door elke maand een bepaald bedrag te gaan sparen, zul je dus eigenlijk jezelf betalen en geld opzij zetten voor de dekking van de meest uiteenlopende noodgevallen en/of je toekomst.

Als je in staat bent om een automatisch spaarplan op te zetten, dan zal er dus elke maand automatisch geld op je spaarrekening worden gestort, nog voordat je zelfs maar de kans hebt om het uit te geven. Dit kan in bepaalde gevallen ook worden gedaan door je werkgever zodat je het geld doorgaans niet eens mist. Je kunt op die manier dus geld sparen zonder dat je zelf na hoeft te gaan op welke punten er bespaart dient te worden. Voor je het weet, zal je spaar- of pensioenrekening zo na verloop van tijd aardig zijn gegroeid.

Geheim om geld te besparen 3: Besteed minder geld dan je binnenkrijgt

Minder geld uitgeven dan er binnenkomt, is de sleutel om je persoonlijke financiën goed te beheren, maar wanneer je dit geheim niet kunt gebruiken, zul je helaas nooit in staat zijn om geld te gaan sparen. Je moet immers gewoon minder geld uitgeven dan je verdient en er is geen enkele andere manier om dat te kunnen realiseren. Het draait namelijk allemaal om de geldstroom. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld 100 euro binnenkrijgt6 en een bedrag van 110 euro gaat besteden, dan zul je een tekort van 10 euro hebben. Je moet dan dus een manier vinden waar je die 10 euro vandaan haalt. In de meeste gevallen zul je dan echter geld gaan lenen, zoals door het gebruik van een kredietkaart, rood staan bij de bank of het aangaan van een soort lening.

Het zal bovendien niet als een volkomen verrassing komen, maar over het geleende geld zul je vaak rente moeten betalen. Dat betekent dat je eigenlijk meer dan tien dollar tekort komt. Wanneer je eenmaal met geld lenen begint en dit op regelmatige basis steeds weer doet, dan zul je na verloop van tijd forse bedragen tekort gaan komen en zullen je schulden alleen maar verder oplopen. Juist als gevolg van deze reden zullen veel mensen het gevoel hebben dat ze niet voldoende geld overhouden om te kunnen sparen.

Aangezien deze schulden zich opstapelen, zul je doorgaans alleen maar in staat zijn om steeds de minimale aflossingen te betalen. In de praktijk kan dit zelfs betekenen dat je de komende jaren alleen maar geld gaat betalen voor zaken die je je eigenlijk niet kon veroorloven (en dit bedrag zal daarnaast nog worden verhoogd door de aanzienlijke rentes die je erover moet betalen.

Kun jij geld gaan sparen?

Wanneer de eerder genoemde geheimen gewoonweg hebben geklonken als het gebruiken van je gezonde verstand, dan weet (net zoals een heleboel andere mensen) dat je een degelijke begroting nodig hebt om geld opzij te kunnen zetten voor een bepaald doel de toekomst, en bovendien om uit de schulden te blijven. Maar ondanks deze wetenschap zijn een heleboel mensen nog altijd niet in staat om het op deze manier aan te pakken. Helaas, op het winnen van de loterij na, zullen verder geen geheimen meer zijn om enige vorm van rijkdom op te kunnen bouwen als je niet verstandig met je geld om wilt gaan (en niet hard ervoor wilt werken). De basis van je persoonlijke financiën ligt dan ook bij een goed beheer van je geld. Verder is één ding absoluut zeker: wanneer je werkt met een begroting zul je in staat zijn om minder geld uit te geven dan je verdient en kun je wat van dat geld op een spaar- of pensioenrekening zetten nog voordat je tijd hebt gehad om het aan andere zaken te besteden. Door geld te kunnen sparen, bestaat er echter ook een mogelijkheid om vermogen (en dus een zekere mate van rijkdom) op te bouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20