Wat is het grootste verschil tussen Europeanen en Amerikanen?

Amerikanen en Europeanen verschillen sterk van mening als het gaat over de rol van de overheid en religie, blijkt uit een recent gepubliceerde studie van het onderzoeksbureau Pew.  Vele Europeanen denken dat succes in het leven veelal aan krachten kan worden toegeschreven waarover we geen controle hebben. Amerikanen denken dat niet.

Amerikanen vinden hun eigen cultuur ook superieur, Europeanen zijn daar heel wat minder zeker van, blijkt uit de cijfers. Screenshot 2016-03-25 13.49.50Bijna 60% van de Amerikanen gelooft dat persoonlijke vrijheid belangrijker is dan een overheid die regels invoert en maatregelen neemt om de zwaksten te beschermen. In Europa gelooft 60% van de bevolking juist het omgekeerde. Dat is één van de opvallendste verschillen die de Pew-onderzoekers konden vaststellen tussen de Amerikaanse en Europese ondervraagden. De uitgebreide enquête, waarbij de antwoorden van deelnemers uit de VS werden vergeleken met die van inwoners van Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje bracht ook een aantal andere opvallende meningsverschillen aan het licht.

Superieure cultuur

Een meerderheid van de Amerikanen verklaarde bijvoorbeeld ook het eens te zijn Screenshot 2016-03-25 13.50.43met de stelling “Onze bevolking is niet perfect maar onze cultuur is superieur aan die van anderen”. In Groot-Brittannië of Frankrijk keurden respectievelijk 63% en 73% van de deelnemers zich die stelling af. Een ander opmerkelijk verschil tussen Amerikanen en Europeanen is de houding tegenover religie. Volgens meer dan de helft van de ondervraagde Amerikanen is het noodzakelijk om in God te geloven om een moreel verantwoord leven te kunnen leiden. In Europa waren minder dan één op de vijf ondervraagden het daarmee eens.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit tenslotte is nu bijna volledig aanvaard in de West-Europese maatschappij, met 81 à 91% van de respondenten die vinden dat het gewoon aanvaard moet worden. In de VS heeft nog 33% van de ondervraagden moeite met het verdedigen van homoseksualiteit.