Wat gebeurt er als Omikron ook China overrompelt?

China’s zero-covid-beleid van lockdowns en quarantaines is zo streng geweest dat de president, Xi Jinping, het land al ongeveer twee jaar niet heeft verlaten. Maar nul-covid zal veel moeilijker te implementeren zijn met een meer overdraagbare variant. En de verminderde effectiviteit van Chinese vaccins tegen varianten suggereert dat het beleid alleen maar zal worden verhard. Dat impliceert wereldwijde gevolgen.

Eén ding is zeker: met de Olympische Spelen in Peking over iets meer dan een maand en het politiek belangrijke Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij dat in de herfst zal worden gehouden, zullen de harde plaatselijke lockdowns die China’s reactie op de pandemie hebben bepaald waarschijnlijk voortduren gedurende 2022, en misschien zelfs langer.

Het beleid van China is in feite het tegenovergestelde van hoe het Westen heeft geprobeerd te leven met het virus. Elk positief geval wordt in quarantaine geplaatst. Het traceren van contacten, mogelijk gemaakt door bewakingstechnologie en kunstmatige intelligentie, kan een opflakkering lokaliseren: gebouwen, stadsblokken of zelfs hele buurten worden verzegeld wanneer een geval wordt gemeld. Tegenstanders noemen die strategie een brutaal, bot instrument. Maar het valt niet te ontkennen dat als gevolg van het zero-covidbeleid er in China veel minder doden zijn gevallen.

Draconische maatregelen niet meteen weg

Maar nul-covid zal veel moeilijker te implementeren zijn met een meer overdraagbare variant. De verminderde effectiviteit van Chinese vaccins tegen varianten suggereert dat het beleid alleen maar zal worden verhard. Die bestaande aanpak had effect op markten en toeleveringsketens, en dat zal nu waarschijnlijk opnieuw gebeuren.

Wat experts draconisch beleid noemen, zal waarschijnlijk blijven bestaan ​​na de Olympische Spelen en tot het partijcongres in de herfst, misschien zelfs tot lang daarna. Tot dusver zijn er in China slechts enkele gevallen van Omikron verschenen. Eén besmette persoon in Dongxing, een zuidelijke stad grenzend aan Vietnam, heeft ervoor gezorgd dat 200.000 mensen meteen van de wereld werden geïsoleerd. En Xi’an; met z’n 13 miljoen inwoners, ging woensdag in een soort lockdown na 143 besmettingen met Covid-19.

Nu het nieuwe maanjaar nadert, zeggen experts dat er mogelijk nog meer voorzorgsmaatregelen, zoals reisverboden, zullen volgen. Bovendien gaat de Omikron-variant in botsing komen met de Olympische Winterspelen in Peking. De Spelen van februari zouden een kans zijn om China op het wereldtoneel te vieren, maar nu zal het vooruitzicht van atleten van over de hele wereld de schijnwerpers zetten op wat velen zien als een streng beleid van lockdowns. Een beleid dat veel intenser is dan wat we de afgelopen zomer zagen in Japan.

Impact Omikron-golf op toeleveringsketen

Miljoenen zullen op afstand toekijken, met stadions zonder toeschouwers als achtergrond. Maar belangrijker dan hoe Peking zichzelf op de Olympische Spelen projecteert, is een ander probleem, dat ons allemaal dreigt te raken: de impact van een Omikron-golf in China op de wereldwijde toeleveringsketen. In de afgelopen twee jaar hebben we allemaal geleerd over de kwetsbaarheid daarvan. Elektronica, auto’s en consumentenproducten zijn zeer gevoelig voor dit soort verstoringen, maar het kan ook leiden tot tekorten aan cruciale items zoals N95-maskers en Covid-19-tests.

Veel tekorten houden verband met de lockdowns in China: één enkel geval van Covid-19 kan een gigantische haven sluiten. Dat zijn de zaken waar we van horen. Maar China is zo groot dat veel gevallen van lockdowns op lokaal niveau onder de radar van de media zijn verdwenen. Shutdowns vinden constant plaats zonder wereldwijde gevolgen. Ondanks enkele tekorten, zijn de toeleveringsketens grotendeels veerkrachtig gebleken en hebben grote retailers zich aangepast. China is groot genoeg om te laten zien dat het een bepaalde haven kan afsluiten om redenen van het coronavirus, maar het heeft nog twintig andere havens. Deskundigen zijn dan verdeeld over hoe consumenten het effect van Omikron zullen voelen. Verstoringen van de toeleveringsketen kunnen bovendien tot een half jaar duren voordat de consument die voelt.

Hoewel de economische domino-effecten voor China en de wereld zorgwekkend zijn, zou een groter probleem het isolement van China kunnen zijn. Als straks de rest van de wereld heeft leren leven met Covid, zal China dan het enige land zijn dat zichzelf buitensluit van conferenties, internationale reizen en studenten die daarheen gaan?

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20