Wat is de rente voor een lening?

Iedereen weet het: bij een lening hoort rente. Het is de vergoeding die je betaalt om de kosten van de bank en de aandeelhouders te kunnen betalen. Rente bestaat in veel soorten en maten. Maar bijna niemand weet hoe de rentevoet precies bepaald wordt. We zetten de belangrijkste factoren even op een rij.

Eerst en vooral heb je de keuze tussen vaste of variabele rente. De vaste rente blijft gedurende de hele periode hetzelfde. De variabele kan op verschillende momenten aangepast worden. Hoe het percentage zelf berekend wordt, hangt af van de volgende zaken:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Het leenbedrag en de looptijd 

Het bedrag dat je leent, kan een grote invloed hebben op de rente die je betaalt. Meestal wordt de rente lager als je een hoger bedrag leent. Een oorzaak hiervan is dat de administratieve kosten een kleiner deel van het geheel vormen. Hetzelfde geldt voor de looptijd. Als je een lening voor een lange tijd afsluit, beschikt de bank een lange tijd niet over het geld. De rente zal dan ook hoger zijn.

Marktrente

De rentevoet die je betaalt, is grotendeels afhankelijk van de marktrente. Die wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de Europese Centrale Bank goedkoop geld kan lenen aan de banken, zal het ook voordeliger zijn voor jou. Deze regel geldt ook omgekeerd.

Het risico 

Heb je vroeger al problemen gehad met het afbetalen van leningen? Dan is de kans groot dat je een hogere rente zal moeten betalen. De banken doen dit omdat ze het risico lopen om hun geld niet terug te zien.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Winst voor de bank

De bank moet natuurlijk ook wat winst halen. Zo is er een verschil tussen de rente die ze krijgt en de rente die ze betaalt, hieruit haalt de bank ten eerste winst. Daarnaast haalt de bank ook winst uit de transformatie. De banken trekken vooral spaargeld op korte termijn aan en zetten het spaargeld om naar leningen op lange termijn. De rente op korte termijn (de rente die ze moeten geven op spaarboekjes) is meestal lager dan die dat ze moeten krijgen. Zo maken ze winst. Wil je weten hoeveel winst de bank bij jouw rentevoet maakt? Dat vind je terug in het kredietvoorstel. Daarin staat het ‘tarief’, dat is de rente plus de winst voor de bank. Dat is de oorspronkelijke rentevoet verminderd met de gekoppelde index (gemiddelde rentestand voor die looptijd van de maand voorafgaand aan het tarief).

Ken je de rentevoet en vraag je je af hoeveel je zal moeten betalen aan rente? Dat kan je gemakkelijk online berekenen via de online rentesimulaties. Het enige wat je hoeft te weten is het ontleende bedrag, de rente op jaarbasis, de periode en de aflossingsmethode.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20