Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Washington dreigt met invoerheffingen op nog eens 89 Europese producten

Logo Business AM

03/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Verenigde Staten dreigen ermee de invoer van 89 Europese producten extra te gaan belasten. Het zou gaan om invoerheffingen op goederen voor een totale waarde van 4 miljard dollar, waaronder o.a. Schotse whisky, Italiaanse pasta en kaas. Of het zo ver komt hangt af van een geschil dat beide blokken momenteel voor de rechtbanken van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) uitvechten. Dat geschil betreft de vermeende oversubsidiëring van de Europese luchtvaartindustrie, die de VS zou benadelen.

Zowel de VS als Europa geven hun respectieve vliegtuigmakers Boeing en Airbus financiële hulp. De idee daarachter is dat overheidssteun de innovatie aanmoedigt, wat die bedrijven toelaat op wereldschaal concurrentieel te blijven. Hoe meer vliegtuigen er daarna worden verkocht, hoe meer geld de staat kan recupereren onder de vorm van belastingen.

De Amerikaanse klacht is niet nieuw. Het geschil dateert ondertussen al van 2004. In april van dit jaar had de USTR (United States Trade Representative) al een lijst met Europese goederen gepubliceerd, met een waarde van 17 miljard dollar. Die goederen zouden aan invoerheffingen worden onderworpen. Tot op vandaag zijn die heffingen niet van kracht. Wel worden aan de lijst nu nog eens 89 andere producten toegevoegd voor een waarde van 4 miljard of een totaal van 21 miljard dollar.

Boeing vs. Airbus

De invoerheffingen worden echter niet geïmplementeerd zolang de WHO geen uitspraak doet in het luchtvaartgeschil. Volgens de Amerikanen zijn de subsidies die Europa aan Airbus geeft niet legaal en kosten ze de VS 11 miljard dollar per jaar. Omgekeerd heeft ook Europa bij de WHO een zaak tegen de VS lopen, vanwege illegale subsidies aan Boeing.

Dat Airbus tijdens de voorbije Air Show in Parijs de bestellingen aan elkaar reeg, terwijl de schaduw van de problemen met de 737 MAX boven Boeing blijft hangen, heeft het geschil niet vooruit geholpen. 

Uiteraard heeft ook Europa ondertussen al een lijst met producten opgesteld, die als vergelding zou kunnen dienen, mochten de VS hun plan doorzetten. Op die lijst staan een reeks producten die de EU vanuit Amerika importeert. Naast landbouwproducten afkomstig uit regio’s waar Trump populair is, ook zaken als ketchup, noten, video-spelletjes en andere.

“Europa behandelt ons nog slechter dan China”

Trump versoepelde het voorbije weekeinde zijn houding in de handelsoorlog met China. Hij lijkt in de EU nu een volgend doelwit te willen vinden. In de aanloop naar de G20-vergadering vorig weekeinde in het Japanse Osaka had de Amerikaanse president zich erg negatief uitgelaten over de EU. In een interview met Fox Business zei de president toen ‘dat Europa de VS nog slechter behandelt dan China’.

“De Europese landen zijn opgericht om van de Verenigde Staten te profiteren. De EU werd opgericht voor handel en om van ons te profiteren, en dat is wat ze doen.”


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks