Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Warren Buffett: “Kranten kunnen niet overleven”

Logo Business AM
Economie

24/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De krantenindustrie zal het bijzonder moeilijk krijgen om te overleven. Dat heeft miljardair Warren Buffett, chief executive van investeerder Berkshire Hathaway, in een gesprek met Yahoo Finance gezegd. Volgens Buffett zullen de meeste gedrukte titels verdwijnen. Hij denkt dat uiteindelijk alleen enkele grote en succesvolle kranten zullen blijven bestaan. De sector moet immers afrekenen met een zware concurrentie van online partijen, die het grootste deel van de inkomsten uit reclame inpikken.

Berkshire Hathaway is eigenaar van BH Media, een groep die een aanzienlijk aantal lokale en regionale kranten in bezit heeft.

Monopolie

“De uitholling van de inkomsten uit reclame heeft een grote invloed gehad op de krantenindustrie,” benadrukt Warren Buffett. “Lange tijd had de gedrukte krant het monopolie op de nieuwsberichtgeving in handen. Dat is echter niet langer het geval. De wereld is enorm veranderd.”

“De kranten hebben hun dominante positie geleidelijk aan verloren. Reden was vooral de strijd die de sector met online berichtgeving moest voeren. Daarin trokken de kranten duidelijk aan het kortste eind. Kranten zijn tegenwoordig voor het publiek niet langer essentieel. Lezers kunnen elders gemakkelijk informatie over de jongste actualiteit vinden vooraleer de gedrukte krant arriveert.”

“De krant was voor de lezer in het verleden een belangrijk werkinstrument,” verduidelijkt Buffett nog. “In de dagbladen vond het publiek immers advertenties voor interessante commerciële aanbiedingen, tewerkstelling en huisvesting. Platformen zoals Craigslist en andere websites hebben die rol sindsdien echter overgenomen.”

Uit cijfers van het Pew Research Center blijkt dat de reclame-inkomsten van de Amerikaanse krantenindustrie over een periode van tien jaar met bijna twee derde is ingekrompen. Drie jaar geleden bedroegen die inkomsten 18 miljard dollar, tegenover 49 miljard dollar een decennium voordien.

Ook BH Media, eigenaar van kranten zoals Buffalo News en Omaha World-Herald, heeft vorig jaar banen moeten schrappen om de dalende inkomsten uit reclame het hoofd te kunnen bieden.

Inhoud

Buffett was lang een grote fan van de krantensector. Zeven jaar geleden investeerde hij nog 142 miljoen dollar in de aankoop van drieënzestig lokale en regionale kranten van de keten Media General. De jongste jaren heeft de miljardair zijn standpunten echter veranderd.

Vorig jaar al waarschuwde hij dat de kranten gedoemd waren omdat ze er niet in lukten een winstgevend digitaal bedrijfsmodel uit te bouwen. Hij wees erop dat de Verenigde Staten twee jaar geleden nog ongeveer dertienhonderd kranten telde. Nog niet lang geleden was er echter sprake van zeventienhonderd tot achttienhonderd titels.”

“De meeste kranten hebben nog steeds geen digitaal model gevonden dat op een efficiënte manier hun gedrukte activiteiten kan aanvullen,” betoogde de miljardair.

“Het verontrust de mensen in de redactie om op deze manier te praten,” benadrukte Buffett. “Men moet echter aanvaarden dat vanuit het standpunt van de lezer de advertenties de belangrijkste redactionele inhoud vertegenwoordigden.”

“Niet alle kranten zijn echter gedoemd om te verdwijnen. Titels zoals The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal zullen overleven. “


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks