Warmer nu in Canada dan het ooit was in Las Vegas: wat is er aan de hand?

Het noordwesten van de Verenigde Staten en het westen van Canada, een gebied dat bekend staat om zijn gematigde klimaat, heeft te maken met een recordhittegolf. De temperatuur in Lytton in British Columbia in Canada bereikte maandag 47,9 graden Celsius. Om dat even in perspectief te plaatsen: de hoogste temperatuur ooit gemeten in Las Vegas, dat bijna 1.700 kilometer zuidelijker ligt én in een woestijn is … 47 graden.

De temperatuur in Seattle steeg maandagavond naar een zinderende 42 graden en overtrof het record van 40 graden de dag ervoor (wat het vorige cijfer van 39,4 uit 2009 overtrof). De normale maximumtemperaturen voor deze tijd van het jaar voor Seattle liggen rond 23 graden. Portland in Oregon bereikte maandag 46,6 graden, de hoogste temperatuur in meer dan 80 jaar dat die daar wordt bijgehouden.

De zwaarste hittegolf in de geschiedenis van de Pacific Northwest heeft ondertussen zijn hoogtepunt bereikt, althans voor sommige gebieden, maar het blijft nog dagen veel te warm. Seattle en Portland zullen de komende twee weken waarschijnlijk nog steeds hogere temperaturen ervaren dan normaal. Verder landinwaarts zal het erg heet blijven, met temperaturen rond de 45 graden in sommige gebieden tot later deze week.

Wat is er eigenlijk aan de hand?

De hitte in de VS en in Canada wordt veroorzaakt door een niet wijkend hogedrukgebied boven de Stille Oceaan. Het blijft langere tijd op een vaste plek liggen en werkt in dat gebied als het ware als een deksel op een pan, waaronder de warmte of in dit geval hitte gevangen blijft. De wind, die door dit hogedrukgebied wordt veroorzaakt, in combinatie met de aanwezigheid van de Rocky Mountains heeft in het gebied bovendien door dalende luchtbewegingen tot extreme warmte in de bovenlucht geleid. Dalende lucht warmt op. De felle zon doet de rest. Amerikaanse en Canadese meteorologen spreken van een Heat Dome, vrij vertaald: een hittekoepel.

De Amerikaanse weerdienst waarschuwde in haar vroege voorjaarsverwachting al voor het ontstaan van zo’n hittekoepel. Na een langdurige La Nina, zijn de wateren aan de oostkant van de Stille Oceaan koeler dan normaal en is het westelijke deel juist warmer. Door dit temperatuurverschil werd een circulatie gecreëerd die een tropische luchtmassa van west naar oost transporteerde en waarbij de hitte opgepikt werd door de straalstroom. Uiteindelijk arriveerde die hitte in dit geval dus nu in het westen van Canada en de VS en zit gevangen onder die hittekoepel.

Hoe ongewoon is dat overigens?

Zo’n hittekoepel komt elke één tot drie decennia voor in de nu getroffen regio. Maar hoewel het dan heet wordt, wordt het niet zo heet als nu. Dat heeft wellicht te maken met de verandering van ons klimaat en de opwarming van de aarde. Het verbaast meteorologen in ieder geval dat we de temperaturen kunnen krijgen die we momenteel in het noordwesten van de Stille Oceaan waarnemen, vooral aan de westkant van de Cascades die zo dicht bij de oceaan liggen, en dat het zo heet kan worden voor zoveel dagen achter elkaar. Klimaatmodellen voorspellen het huidige aan de gang zijnde weerscenario als iets dat in de toekomst wel vaker zal gebeuren. Maar dan in het midden van de eeuw, of zelfs pas in de tweede helft van de eeuw.

Het aantal hittegolven in het noordwesten van de Verenigde Staten en Canada is gestegen van twee per jaar in de jaren zestig tot zes per jaar nu. Het seizoen voor hittegolven is ook 45 dagen langer geworden dan het was in de jaren zestig.

Lees ook: Recordhitte in Moskou: nog nooit zo heet geweest in juni

Lees ook: Amerika kreunt: nog nooit zijn er zo vroeg zo’n hoge temperaturen in zo’n groot gebied geregistreerd. En dat is nog maar het begin

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20