‘War for talent’ duwt starterslonen van advocaten in Londen boven kaap van 100.000 euro per jaar

Enkele toonaangevende advocatenkantoren in de Londense City trekken aan de alarmbel. Door een oplopende strijd om de beste jonge advocaten aan te trekken, zijn de starterslonen er opgelopen tot meer dan 100.000 pond (110.000 euro) per jaar. ‘Totaal onhoudbaar’, luidt de noodkreet.

Opvallend genoeg zijn het Amerikaanse advocatenkantoren die voor de oververhitting in Londen zorgen. Absolute koploper is Kirkland & Ellis, dat 142.000 pond per jaar (156.000 euro) betaald aan zogenaamde ‘NQ’s’ of ‘newly qualified lawyers’. Dat schrijft de Financial Times.

Maar ook elders wippen de starterslonen moeiteloos over de kaap van 100.000 pond. White & Case uit New York betaalt zijn starters in Londen 130.000 pond per jaar. Bij Dechert ligt de ondergrens op 120.000 pond per jaar.

Hoe scheefgetrokken die salarissen zijn, wordt helemaal duidelijk als je ze vergelijkt met andere typische City-profielen. Een startende auditor moet het gemiddeld stellen met ‘slechts’ 40.000 pond per jaar. Pas afgestudeerde zakenbankiers met een MBA geraken bij de start ook niet aan 100.000 pond, al stijgen de lonen daar wel heel fors naarmate ze meer ervaring hebben.

‘De moed zinkt mij in de schoenen als ik startende advocaten meer zie verdienen dan sommige van onze partners.’

Michael Chissick, partner bij Londens advocatenkantoor Fieldfisher

De gulheid van de Amerikaanse advocatenkantoren staat in schril contrast met de Britse topkantoren, die bekend staan als de ‘Magic Circle’. Het gaat dan om ronkende namen als Linklaters en Allen & Overy. Die probeerden aanvankelijk te volgen door hun starterssalarissen naar 100.000 pond op te trekken, maar moesten sindsdien gas terug nemen als gevolg van de coronacrisis.

Michael Chissick, partner bij het Londense kantoor Fieldfisher, vat tegenover de FT het sentiment samen. ‘De moed zinkt mij in de schoenen als ik startende advocaten meer zie verdienen dan sommige van onze partners’, zegt hij. ‘Het is niet nodig om hen zoveel te betalen. Dat is niet het markttarief, ze zijn een nieuwe markt aan het creëren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20