Wapenstilstand tussen De Block en zorgsector: voorlopig geen opvordering van personeel

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) laat twee veelbesproken koninklijke besluiten in het koelvak steken. Dat heeft ze beslist na een overleg met de sociale partners in de zorg.

Vrijdagochtend diende de CSC, de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond, een stakingsaanzegging in. Aanleiding waren twee koninklijke besluiten die eerder al goedgekeurd werden in de superkern. Het ene geeft provinciegouverneurs de mogelijkheid om zorgpersoneel op te vorderen, het andere laat zorgkundigen extra taken uitvoeren die normaal enkel voorzien zijn voor verpleegkundigen.

De besluiten kwamen er op vraag van minister-presidenten Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS), die op dat moment geconfronteerd werden met een grote uitbraak van het coronavirus in de woonzorgcentra. De bonden zijn vooral woedend over de manier waarop ‘onder het voorwendsel van de volmachten’ beslissingen genomen zijn. De nuance van De Block dat het eigenlijk om een brandverzekering gaat – ‘je betaalt ze in de hoop ze nooit te moeten gebruiken’ – mocht daarbij niet baten.

Stakingsaanzegging nog niet weg

Woensdagochtend zat De Block drie uur lang samen met de sociale partners om een uitweg te zoeken. Die is er nu: de minister zal zaterdag op de superkern voorstellen om de betrokken besluiten on hold te zetten. Daarnaast start het sociaal overleg opnieuw op, met een vaste onderhandelingskalender. Daarin komen structurele problemen, zoals de werkomstandigheden en de verloning, aan bod.

De Franstalige vakbond CNE reageert tevreden, maar ‘betreurt het dat we een stakingsaanzegging moesten indienen om gehoord te worden’, zegt nationaal secretaris Yves Hellendorff. De vakbond zal ‘aandachtig opvolgen of de engagementen nageleefd worden’ en afhankelijk daarvan beslissen of de stakingsaanzegging staande blijft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20