Wantrouwige Chinezen laten zich amper vaccineren – overheid geeft nu cash aan wie spuitje laat zetten

In China, waar de uitbraak van het coronavirus sinds medio vorig jaar grotendeels onder controle is gehouden en waar vaccinproducenten zich aanvankelijk concentreerden op het exporteren van doses, is amper 4 procent van de bevolking momenteel gevaccineerd. De bevolking heeft maar weinig vertrouwen in de eigen vaccins. Om hen te overtuigen, wordt nu met cash en cadeautjes gezwaaid.

Met het oog op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking en de politiek belangrijke 100ste verjaardag van de Chinese Communistische Partij in juli, wil Peking eind juni 40 procent van de bevolking vaccineren en tegen het einde van het jaar meer dan 64 procent. De Chinese Nationale Gezondheidscommissie zei maandag dat ze snel naar 10 miljoen vaccinaties per dag wil gaan, een stijging van ongeveer 3 miljoen.

Om dat doel te bereiken, mobiliseren functionarissen lokale districten en buurten, universiteiten, bedrijven en scholen om bewoners te overtuigen een van de vijf Chinese vaccins te laten zetten die zijn goedgekeurd voor gebruik in het land.

7 euro cash, gratis kippenvleugels of kruideniersbonnen

Dorpen hebben spandoeken opgehangen en arbeiders naar huishoudens gestuurd om de bewoners ervan te overtuigen dat het hun nationale plicht is om te worden ingeënt, ondanks twijfels over mogelijke bijwerkingen of het feit dat velen geen grote urgentie zien om te worden gevaccineerd, gezien de lage besmettingspercentages in China.

Op sommige plaatsen worden zelfs gratis pakjes zakdoekjes, eieren, bloem en kruideniersbonnen aangeboden aan wie zich laat inenten. In het Chaoyang-district in Peking kregen bedrijven waar meer dan 80 procent van het personeel is ingeënt vrolijk versierde certificaten om op te hangen. Een Japans restaurant bood gratis porties kippenvleugels en dumplings aan voor de eerste 50 klanten die lieten zien dat ze waren ingeënt.

In Pinggu, een voorstad van Peking, kregen de bewoners te horen dat ze 50 yuan (ongeveer 7 euro) in contanten of een equivalent in handelswaar zouden ontvangen als ze eenmaal volledig waren gevaccineerd. Andere buitenwijken beloofden zelfs tot 100 yuan voor elke inenting. In de wijk Shijingshan krijgen gevaccineerde bewoners gratis toegang tot alle parken.

Geen vaccin, dan geen diploma

De inspanningen die de Chinese regering moet doen om het publiek te overtuigen van de veiligheid van de Chinese vaccins, onderstrepen de grenzen van de vaccindiplomatie. In het weekend riep het Chinese ministerie van Onderwijs hogescholen en scholen op om ‘leraren en studenten te begeleiden’ zodat ze ‘bekendheid kunnen geven aan de positieve rol van vaccins, om twijfels weg te nemen en bereidheid tot vaccinatie aan te moedigen’. Het door de staat gerunde China Radio International heeft lokale propaganda-afdelingen geadviseerd om op ‘leuke en innovatieve’ manieren bewoners te overtuigen van het nut van de vaccins.

Maar het is niet alleen op ‘leuke manieren’ en met incentives dat de Chinezen aangezet worden om zich te laten vaccineren. Hogescholen hebben bijvoorbeeld gedreigd studenten niet te laten afstuderen als ze niet zijn gevaccineerd, en sommige bedrijven hebben geëist dat alle werknemers worden ingeënt, ongeacht hun persoonlijke gezondheidstoestand. In de zuidelijke provincie Hainan in de stad Wancheng werden niet-gevaccineerde inwoners op een zwarte lijst gezet, waardoor ze onder meer geen toegang kregen tot het openbaar vervoer of lokale markten. De propaganda-afdeling die toezicht houdt op de stad heeft ondertussen wel dat beleid ingetrokken.

Lees ook: Covid-19 is stilletjes bezig aan een comeback in China

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20