Wanneer is het slim om een bedrijfshypotheek af te sluiten?

Wat veel mensen niet weten, is dat er diverse hypotheken beschikbaar zijn die afgesloten kunnen worden. Zo is een investeringshypotheek verkrijgbaar, hiermee kan je zakelijk vastgoed financieren. Daarnaast behoort een bedrijfshypotheek ook tot de mogelijkheden. Daarmee is het mogelijk om de aanschaf van een bedrijfspand of kantoorruimte te financieren. Het zou kunnen dat je er als ondernemer eerder voor kiest om zo’n gebouw te huren, maar het kopen van een pand heeft voordelen. Bedrijfshypotheken kunnen daarbij dus helpen. Maar wat zijn nu precies de situaties waarin je gebruik kunt maken van zo’n hypotheek? 

Wat is een bedrijfshypotheek überhaupt?

Mogelijks weet je nog niet wat een bedrijfshypotheek is. Toch maakt de naam dat eigenlijk al duidelijk. Een bedrijfshypotheek is namelijk een zakelijke lening die je kunt inzetten voor het kopen of het verbouwen van een bedrijfspand. In principe lijkt het dus ook erg op een particuliere lening, al zijn er wel degelijk een paar verschillen. Bedrijfshypotheken worden namelijk aangeboden door geldverstrekkers die zakelijke dienstverlening bieden. Bovendien dekken deze hypotheken meestal niet de volledige aanschafwaarde van een bedrijfspand. In de meeste gevallen zullen ze maximaal circa tachtig procent financieren. De rest van de prijs zal je dus moeten aanvullen met je eigen geld. 

Wanneer is het afsluiten van een bedrijfshypotheek slim?

Een bedrijfshypotheek is het overwegen waard als je bedrijf minimaal twaalf maanden stabiel draait. Bij het aanvragen van zo’n hypotheek zal je daarom altijd moeten aantonen dat je onderneming financieel stabiel en gezond is. Je kan een bedrijfshypotheek gebruiken voor drie doeleinden. Zo kan je het bedrijfspand dat je nu huurt, kopen met de hypotheek. Ook kan je ervoor kiezen om een nieuw gebouw te kopen of zelf te bouwen. Daarnaast kan een bedrijfshypotheek ingezet worden voor het uitbreiden of verbouwen van je huidige pand, wat veel ondernemers niet weten. Let wel op dat de hypotheek veel langetermijnverplichtingen heeft. Je moet dus zeker weten dat je lang in het pand wilt verblijven. 

Wat zijn de voordelen van een bedrijfshypotheek?

Als een bedrijf de financiële verplichtingen van een bedrijfshypotheek kan dragen, dan heeft dat een aantal voordelen. Zo zal je niet alleen besparen op basis van de huurkosten. Meestal is de huur namelijk duurder dan de hypotheekaflossing. Ook zul je investeren in een bedrijfspand dat in de toekomst waarschijnlijk zal stijgen in waarde. Daarom is een bedrijfshypotheek niet alleen een kostenbesparende stap, het is ook direct een goede investering. Er is bovendien nog een uitzonderingssituatie waarin de bedrijfshypotheek ook waardevol is. Als de ruimte bijna is afgelost kun je de hypotheek namelijk afsluiten om de waarde van het pand om te zetten in geld. Het vrijgekomen geld kan dan gebruikt worden om te investeren in je onderneming. Zo kan je je bedrijf sneller laten groeien, een ondernemerskrediet hoef je dan niet af te sluiten. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20