Waneer is het tijd om te stoppen met je baan en ontslag te nemen?

Indien je elke dag weer met tegenzin, of zelfs afschuw, naar je werk gaat, dan is de tijd aangebroken om je af te vragen of je deze functie nog langer aan moet houden. Wanneer je namelijk het grootste deel van de tijd je een hekel hebt aan je baan, je collega’s, je klanten en/of de werkzaamheden die je verricht, dan is het misschien tijd om te stoppen met het uitoefenen van deze baan. Er zijn maar weinig mensen zijn die van het ene op het andere moment deze gedachte krijgen. In sommige gevallen zal een dergelijke gedachte zelfs voortvloeien uit een problematische situatie waar je tijdelijk even aan wilt ontsnappen. Op een ander moment kun je daarentegen het een gevoel hebben dat je een te lange tijd dit werk hebt gedaan.

Stoppen met je baan is echter geen beslissing die je lukraak dient te nemen, dat is één ding dat vaststaat. Het ondoordacht stoppen met je baan zal namelijk een enorme impact hebben op je leven en om die reden is een zorgvuldige afweging vooraf altijd noodzakelijk. Indien je je afvraagt op welk moment je wel je baan op dient te zeggen, dan kun je wellicht baat hebben bij het doorlezen van de situaties die we hieronder hebben geschetst. In al de geschetste situaties zul je namelijk geen andere keuze hebben dan stoppen met werken voor deze werkgever.

Jouw werk zorgt ervoor dat je ziek wordt

Op het ogenblik dat je baan zo zwaar is dat je er lichamelijke klachten door ontwikkelt, zoals hoofdpijn, rugpijn en slapeloosheid, dan zul je na moeten gaan denken over zo snel mogelijk stoppen met deze baan. Je ervaart dan namelijk veel stress op het werk die, indien je hier niet voldoende controle op uit kunt oefenen, kan leiden tot nog meer ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en aandoeningen van psychische aard. Indien je niet kunt werken als gevolg van de problemen die stress veroorzaken, dan zul je altijd je gezondheid op de eerste plaats dienen te zetten. Er is namelijk geen enkele functie de moeite waard om ziek door te worden.

Je baas kleineert je

Je baas heeft, om een ​​reden die je waarschijnlijk nooit te weten zult komen, een heleboel van je verantwoordelijkheden van je afgenomen. Hij, of zij, is je gaan behandelen als een onzichtbare werknemer en sluit je zelfs uit voor belangrijke besprekingen en vergaderingen. Je kunt echter pas actie gaan ondernemen nadat je met je baas over deze kwestie hebt gesproken. Dit is immers de enige manier om erachter te komen wat er gaande is. Deze actie kan weliswaar op niets uitlopen, maar het kan ook zo zijn dat je baas in stilte je duidelijk wil maken dat voor jou de tijd rijp is om het bedrijf te verlaten. Hij, of zij, heeft echter gewoon het lef niet om je persoonlijk te ontslaan. Indien je hebt geprobeerd om het probleem op te lossen, maar je al snel tot de conclusie komt dat deze niet zal verbeteren, dan zul je na dienen te denken over de hint die je baas je wilde geven.

Je ben je baan ontgroeid

Toen je begon te werken voor je huidige werkgever was je waarschijnlijk een beginneling in je vakgebied. Vervolgens ben je jarenlang bezig geweest met het opdoen van ervaring en het verbeteren van je vaardigheden en kennis. Vandaag de dag kun je je dan ook overgekwalificeerd vinden voor het werk dat je verricht, en wanneer er geen ruimte aanwezig is om promotie of een carrièreswitch te maken binnen het bedrijf te maken, dan is het waarschijnlijk tijd geworden om te gaan zoeken naar een andere baan waar je je ervaring en vaardigheden op een betere manier kunt gaan benutten.

Je krijgt een aanbieding voor een betere baan

In bepaalde situaties kan het gebeuren dat je voor een langere tijd op hetzelfde salarisniveau vast blijft zitten. Je kunt dan uiteraard in onderhandeling gaan met je werkgever om je salaris te verhogen. Je werkgever kan op je verzoek ingaan, maar even goed zich er niets van aantrekken en alles bij het oude laten. Voor jou kan dit betekenen dat de tijd is gekomen om afscheid te nemen van dit bedrijf. Hoewel het een moeilijke keuze kan zijn om ontslag te nemen. Maar wanneer je meer geld wilt, of moet, gaan verdienen, dan kan het indienen van je ontslag (nadat je een andere baan hebt gevonden) het beste zijn wat je voor jezelf kunt doen. Als je een baanaanbieding krijgt die aantrekkelijk vindt, bijvoorbeeld een soortgelijke baan als die je nu hebt, maar die een betere beloning oplevert en wellicht ook veel beter bij je persoonlijke situatie past, dan zul je serieus na moeten denken of je dit aanbod niet beter kunt aanvaarden.

Het werk verstoort het evenwicht in je gezin

Je kunt, net zoals een groot aantal andere mensen, kunnen worstelen met het probleem om je werk en je gezin in een goed evenwicht te brengen en te houden. Op het ogenblik dat je dat kunt veroorloven, zou je een pauze in kunnen lassen ten aanzien van je werk en proberen om erachter te komen wat je vervolgens het beste kunt doen. Misschien wil je even vrij nemen, al dan niet betaald, om je privésituatie weer op orde te krijgen.

U kunt zelfs besluiten om volledig met je werk te stoppen. Veel ouders stoppen zelfs een bepaalde tijd met werken om al hun aandacht te kunnen besteden aan de opvoeding van hun kinderen en de zorg voor het gezin. Uiteraard is dit niet een keuze die iedereen even gemakkelijk kan, of wil, maken. In dat laatste geval zou je natuurlijk ook allerlei alternatieve mogelijkheden kunnen overwegen, zoals het werken vanuit huis of parttime blijven werken op de momenten dat de kinderen op school zitten. Wanneer je iemand bent die zich niet voor kan stellen om dat je helemaal niet meer gaat werken, dan kun je op zoek gaan naar een baan die je in staat stelt om een betere balans te vinden tussen je werk en je privéleven, bijvoorbeeld door te gaan werken voor een drijf dat flexibele werktijden hanteert, of een baan dichterbij huis zodat je minder hoeft te pendelen en je reistijd minder lang hoeft te zijn. De tijd die je op deze manier bespaart, kun je namelijk weer besteden aan je gezin en op die manier alles in je leven weer in evenwicht brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20