Wall Street ziet toekomst rooskleurig in na renteverhoging Fed

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat de Fed voor het eerst in vier jaar de rente verhoogde. Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat het geldverkrappende beleid van de centrale bank de groei van de Amerikaanse economie in goede banen zal leiden.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 2,2 procent tot 4.357,92 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 34.063,10 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent hoger op 13.439,55 punten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag woensdag bij het rentebesluit van de Federal Reserve. Conform de verwachting verhoogde de centrale bank de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 25 basispunten. Het discontotarief werd verhoogd met 0,25 procentpunt naar 0,50 procent.

De Fed zei tevens te verwachten dat het binnenkort een plan zal aankondigen voor het verkleinen van zijn balans ter waarde van 9.000 miljard dollar. Daarnaast liet de Fed uitschijnen dat ze dit jaar in totaal zeven renteverhogingen voorziet.

Powell overtuigt

De aankondigingen stuurden de beurzen eerst lager, maar na de toelichting door Fed-voorzitter Jerome Powell maakte het pessimisme plaats voor optimisme. Powell verklaarde onder meer dat de kans op een recessie in de VS beperkt was.

De Amerikaanse centrale bank raamde de inflatie voor 2022 op 4,3 procent, wat een forse opwaartse bijstelling is van de raming in december. Toen werd nog uitgegaan van een inflatie van 2,6 procent.

De raming voor de groei van het bruto binnenlands product in 2022 werd daarentegen neerwaarts bijgesteld naar een groei van 2,8 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een groei van 4,0 procent. Maar dat kon de opgeluchte stemming bij de beleggers niet bederven.

Beleggersoptimisme

Eerder op de dag eindigde de Bel20-index na een topdag weer boven de kaap van 4.000 punten.

De markt haalde woensdag tevens steun uit berichten dat Beijing de aandelenmarkt stabiel zal houden en maatregelen zal nemen om de economische groei te stimuleren, waardoor de verkoopgolf op de Chinese beurzen, die de afgelopen week in een versnelling kwam, tot stilstand kwam.

Aan het Oekraïense front was er enig optimisme, nadat Kiev zei dat er ruimte is voor compromissen in de gesprekken met Rusland.

Meer