Wall Street omarmt crypto: Goldman Sachs staat eerste in Bitcoin gedekte lening toe

Een van de machtigste investeringsbanken ter wereld heeft ermee ingestemd dat een klant de beroemdste cryptomunt als onderpand gebruikte bij een contante lening.

In veel opzichten is het financiële systeem traag geweest om de enorme mogelijkheden te omarmen die door publieke blockchains en verwante cryptotechnologieën worden geboden. Achter de schermen hebben bankgiganten echter hun onderzoek verricht en investeren zij nu in de Bitcoin-economie.

Goldman Sachs, een bank die aan de touwtjes van de wereldwijde financiën trekt, zet zijn uitstap naar crypto in een snel tempo voort. De Wall Street-kolos biedt beleggers sinds vorig jaar Bitcoin-derivaten aan en voerde in maart zijn eerste over-the-counter cryptohandel uit. Maar Goldman ziet het nog groter.

Het speciale team voor digitale activa van de bank besteedt steeds meer tijd aan het tokeniseren van reële activa. “We kunnen verschillende aspecten van de markten digitaliseren”, legde het hoofd van deze pro-cryptodivisie onlangs uit. Dankzij tokenisatie krijgen kleine beleggers immers toegang tot activa die vroeger buiten hun bereik lagen. Of door nieuwe vormen van financiële relaties mogelijk te maken, zoals deze eerste veilige crypto-financiering.

Andere banken hadden een dergelijke lening al toegestaan. Maar voor een Amerikaanse bank van deze omvang is dit een belangrijke stap voorwaarts. Het is een nieuw bewijs dat Wall Street crypto aan het omarmen is.

FOMO

Er werden geen details over het bedrag of de lener gegeven. De enige verduidelijking was dat dit een interessante deal was vanwege de structuur en het 24-uurs risicobeheer.

De terughoudendheid en weerstand van banken tegen cryptomunten, die aanvankelijk werden gezien als bedreigende kannibalistische technologieën voor hun bedrijf, is afgezwakt naarmate de Bitcoin-prijzen zijn gestegen. De stroom kapitaal die de cryptomarkt is binnengelopen, heeft bankiers zichtbaar aangestoken met een fear of missing out (FOMO).

De zakelijke mogelijkheden binnen crypto trekken steeds meer mensen aan. Het gaat dan om klanten, maar ook bankmedewerkers. Zo verliet een voormalig Goldman Sachs-manager in 2017 de bankwereld (een geweldig jaar voor Bitcoin) om zich op de technologie van web3 toe te leggen. De man is computeringenieur van opleiding en pronkt momenteel met een CryptoPunk als professionele profielfoto.

(lb/mah)

Meer