Waarom zijn mormonen zo goed in zakendoen? 4 weetjes over de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen

De mormoonse kerk is in de Amerikaanse staat Utah de dominante religieuze groepering. Daarnaast weet de gemeenschap alsmaar meer zieltjes te werven op internationaal vlak, zelfs in ons land. Toch hangt er nog steeds een zweem van mysterie over de ‘restauratiekerk’. Business AM legde een paar stellingen over mormonen voor aan hun Vlaamse communicatiedirecteur en vroeg hoe dicht ze bij de waarheid zitten.

1/ Veel mormonen hebben een businessachtergrond

“Dat klopt”, zegt communicatiedirecteur David Geens. “Ik denk dat te maken heeft met het feit dat ons geloof eigenlijk een totaalsysteem is, waarbij zelfredzaamheid erg belangrijk is.” Waarom zelfredzaamheid?

“Niet uit een egoïstisch principe, integendeel, de grote bekommernis is om voor elkaar en voor anderen te kunnen zorgen. Ik leg het altijd met de volgende metafoor uit: als je iemand die al aan het verdrinken is in zee wil redden, en dan moet je zelf kunnen zwemmen.

En dat is dus een beetje het idee dat erachter zit, en daar wordt regelmatig in de zondagsschool op gehamerd. Kinderen krijgen daar van jongs af aan lessen over. (…) Als iemand bij ons zijn werk kwijt is, dan springen wij bij om eventueel zijn of haar maandhuur te betalen. Maar ook stomen we die persoon klaar om weer aan werk te raken.”

Een bekende gelovige is voormalig Amerikaans presidentskandidaat Mitt Romney, een Republikein. Ook hij komt uit de businesswereld. “Romney zat in investeringen en heeft zijn naam gemaakt door de Olympische Spelen in failliete stad Salt Lake City winstgevend te laten doorgaan.”

CEO’s

In een artikel over succesvolle mormoonse leiders vroeg Businessweek aan Gary Cornia, decaan van de Marriott School of Management van de door mormonen geleide Brigham Young University, waarom deze religie zoveel CEO’s heeft voortgebracht.

“Ik ga niet zeggen dat we iedereen verslaan, maar we hebben wel een reputatie”, zei hij. “En een van de bepalende mogelijkheden voor jonge mannen en jonge vrouwen is de zendingservaring.”

2/ Zendingservaring en bekeringsijver zijn erg belangrijk

Bijna elke 19-jarige in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen doorloopt wat men ‘een trainingskamp voor leidinggevenden’ zou kunnen noemen, betoogt Business Insider

Het is een zeer rigoureus programma van twee jaar: 10-urige dagen, geen TV, geen dates. Op het moment dat veel Amerikaanse tieners als eerstejaarsstudenten genieten van hun vrijheid, gaan deze mormonen de meest gedisciplineerde periode van hun leven in. “Discipline is inderdaad ontzettend belangrijk”, weet Geens.

Zo’n 55.000 mormonen waren voor Covid op elk moment over de wereld verspreid, met het Boek van Mormon in de hand, om het evangelie te verkondigen. “Tegenwoordig gaat het wel vlotter door met reeds geïnteresseerde mensen te praten via videocommunicatiesoftware. Dan moeten onze broeders en zusters geen voeten meer tussen de deur steken”, lacht Geens.

“Ik denk niet dat er een veeleisender beroep bestaat dan dat van een mormoonse zendeling”, vertelde Clayton Christenson, professor aan de Harvard Business School (en mormoon) ooit aan Businessweek

3/ Polygamie was ooit toegestaan – maar is dat nu niet meer 

“Een korte periode is het zo geweest (zoals bijvoorbeeld in de Bijbel stamvader Abraham ook meerdere vrouwen had), maar nu is het totaal verboden”, betoogt Geens. 

“Er zijn nog wel groepen die zich mormoons noemen (…) en polygamie kennen, maar die zijn geen lid van onze kerk. Het is niet omdat je jezelf zo benoemt, dat je het ook bent.”

4/ Het geloof is gesticht door een Amerikaanse tiener in de 19de eeuw

“Dat klopt. Het gaat terug tot het begin van de 19de eeuw, toen een tiener genaamd Joseph Smith Jr. in een omgeving in de buurt van New York zat, waar op dat moment echt een veelvoud aan kerken ontstond. 

Die kerken verketterden mekaar allemaal. Deze jonge man had in de Bijbel de belofte gelezen: als het u aan antwoord ontbreekt, vraag in eerlijk gebed en God zal u de wijsheid geven. Hij heeft het dan ook gedaan, is op een morgen de bossen ingetrokken, vol geloof in die schrifttekst. 

Hij is op zijn knieën gegaan en daar zijn aan hem dan God de Vader en Jezus Christus verschenen, en hij heeft z’n vraag dan gesteld: bij welke kerk moet ik mij aansluiten? En het antwoord was: kijk, iedere kerk heeft wel een deel van de waarheid, maar doorheen de afgelopen 1800 jaar is de volledige waarheid verdwenen.

God beloofde aan Smith opnieuw Zijn kerk te vestigen op aarde en dat het de laatste keer was. Deze keer zorgen we ervoor dat de ware kerk niet van de aarde zal weggenomen worden. Vandaar: restauratiekerk.”

Boek van Mormon

Joseph Smith Jr. was het die het ‘Boek van Mormon’ schreef (wellicht gekend door de satirische musical op Broadway, red.). De leden van de kerk geloven zowel in de Bijbel als in het Boek van Mormon. Vandaar: mormonen. Eigenlijk klopt die benaming niet 100 procent, en geldt hij zelfs als een geuzennaam. De ‘Heiligen der Laatste Dagen’ zou correcter zijn. De ‘heiligen’ zijn alle leden van de kerkgemeenschap.

Meer