Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: waarom wil je deze baan?

Tijdens de meeste sollicitatiegesprekken zal de vraag: “Waarom wil je deze baan?” al snel worden gesteld en om die reden is het een goed idee om je antwoord al van tevoren voor te bereiden. Bij de beantwoording van deze vraag, wil je namelijk laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en ook het nodige onderzoek hebt verricht naar het reilen en zeilen binnen de onderneming. Je kunt dan bovendien prima uitleggen waarom je jezelf zo goed bij de vacante baan vindt passen. Hieronder hebben we nog meer handreikingen en voorbeelden geplaatst die je kunt gaan gebruiken als je deze vraag op een correcte manier wilt gaan beantwoorden.

Hoe kun je de vraag correct beantwoorden?

Voordat je een sollicitatiegesprek gaat voeren is het erg verstandig om het bedrijf te onderzoeken. Werkgevers zullen immers graag luisteren naar een antwoord dat laat zien wat je hebt allemaal weet over hun bedrijf. Uiteraard dien je je te verdiepen in zoveel mogelijk basisinformatie over het bedrijf, de werkgever en eventueel de persoon met wie je het sollicitatiegesprek voert. Voor dit doel zou je enkele recente artikelen over het bedrijf kunnen lezen om een duidelijk beeld van hun huidige doelen en projecten te krijgen. Ook dien je de vacature nog een keer goed door te lezen en op deze manier de vraag te beantwoorden door middel van het noemen van een aantal specifieke aspecten van het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert.

Je dient tijdens de beantwoording van deze vraag specifiek te zijn over de redenen waarom je een ideale kandidaat bent voor deze functie en over de dingen die deze baan aan laten sluiten bij je persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, kennis en ervaring. Op het moment dat je je antwoord goed voor wilt bereiden, dan maak je bij voorkeur een lijst met de functie-eisen (zoals die aan staan gegeven in de vacature) en noteer je welke van deze eisen aansluiten bij je vaardigheden, kennis en ervaring. In je antwoord dien je vervolgens een paar van je vaardigheden te benadrukken die je tot een goede kandidaat voor deze functie maken.

Benadruk je persoonlijke toegevoegde waarde voor het bedrijf

Je kunt in je antwoord de nadruk leggen op de bijdrage die je voor het bedrijf kunt leveren op het moment dat je in dienst wordt genomen en tevens wat voorbeelden aanhalen die je geschikt maken voor deze baan. Je dient dus altijd alle vaardigheden, kennis en/of werkervaring te vermelden tijdens een sollicitatiegesprek die je tot een unieke, sterke kandidaat maken voor deze specifieke functie. Als het mogelijk is, kun je cijfers gebruiken om uit te drukken op welke manier je iets extra toe zult voegen voor het bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld voor je vorige werkgever aardig wat geld hebt kunnen besparen, dan is dit zeker het vermelden waard tijdens dit belangrijke gesprek. Natuurlijk moet je dan ook duidelijk aangeven dat je bereid bent om hetzelfde voor dit bedrijf te doen.

Vermijd persoonlijke voordelen te noemen

Wanneer je wordt gevraagd waarom je een bepaalde functie graag wilt bekleden, dan moet je altijd vermijden om redenen te noemen die betrekking op jezelf hebben. Zelfs als dit de enige waarheid is, bijvoorbeeld omdat je meer kunt gaan verdienen, minder uren hoeft te werken of niet langer tussen hoeft te pendelen tussen je woonplaats en je werk, dan is het nog altijd af te raden om dit te vermelden tijdens dit gesprek. Een werkgever zal het immers niet waarderen als je dit soort zaken als de primaire reden ziet om de functie te willen bekleden. Tijdens een sollicitatiegesprek zal een werkgever immers op zoek zijn naar iemand die een probleem binnen zijn, of haar, bedrijf op kan gaan lossen. Je moet dan ook vooral niet vergeten dat je je moet gaan richten op de manier waarop je het bedrijf enig voordeel kunt bieden, in plaats van naar voren te schuiven hoe de onderneming of de baan jou profijt op kan leveren.

Voorbeelden van correcte antwoorden op deze vraag

Hieronder hebben we enkele correcte antwoorden voor je verzameld die je kunt gebruiken om je eigen antwoord op deze vraag te formuleren tijdens het sollicitatiegesprek. Het enige wat je hoeft te doen is de genoemde antwoorden toe te passen op je specifieke omstandigheden en de baan waar je voor solliciteert.

  • Ik wil deze baan graag hebben omdat hierbij de nadruk ligt op verkoop en marketing, twee van mijn beste vaardigheden. In mijn vorige functie wist ik de omzet met 15 procent te laten stijgen, terwijl op dat moment de bedrijfstak als slap beschouwd kon worden. Ik weet dat ik mijn tien jaar ervaring in de verkoop en marketing naar dit bedrijf toe kan brengen en u verder kan helpen om uw omzet te laten groeien.
  • Ik begrijp dat dit is een bedrijf dat bezig is om uit te groeien. Zoals ik heb kunnen gelezen op uw website en in verschillende persberichten bent u van plan om de komende maanden een ​​aantal nieuwe producten te lanceren. Ik wil dan ook graag een deel van dit bedrijf zijn op het moment dat het verder groeit. Bovendien ben ik er van overtuigd dat mijn ervaring in productontwikkeling uw bedrijf zeker zou kunnen helpen om deze producten aan de man te brengen.
  • Ik heb, de afgelopen 6 jaar, gewerkt als een mondhygiënist in een tandartspraktijk die gericht was op de behandeling van kinderen. Niet alleen ben ik erg ervaren met het werken met deze jonge patiënten, maar ook ligt daar echt mijn passie. Door in uw bedrijf aan de slag te kunnen gaan, zou ik in kunnen staan voor de behandeling van kinderen en jonge volwassenen en op die manier door kunnen gaan om mijn vaardigheden te verbeteren. Dit is bedrijf bied mij het soort werkomgeving waar ik dag na dag graag zou komen werken.
  • Deze baan past uitstekend bij de dingen die ik heb gedaan, maar waar ik ook enorm van kan genieten, al heel mijn professionele carrière lang. De functie biedt een mix van korte-termijn projecten en lange termijn doelstellingen waardoor ik mijn organisatorische vaardigheden toe kan passen, zoals ik dat met succes heb gedaan bij mijn voormalige werkgever. Mijn sterke kanten zijn immers multitasken en het kunnen werken aan beide soorten projecten.
  • Ik wil graag deze functie van verkoper hebben in uw winkel omdat ik weet dat ik geweldig in dit vak ben. Ik houd namelijk van de interactie met mensen en om hen een helpende hand te kunnen bieden. Bovendien heb ik al twee jaar ervaring in het werken als kassamedewerker bij een paar andere winkels. Ik ben daarnaast een regelmatige klant van deze winkel, dus ik zou graag mijn vaardigheden toe willen gaan passen binnen een bedrijf waar ik in geloof en dat ik wil ondersteunen.
  • Ik heb de succesvolle strategieën en de missie van dit bedrijf al jaren vol bewondering gevolgd. De nadruk die u weet te leggen op het creëren van een relatie tussen uw bedrijf en de omringende gemeenschap, hebben u succes opgeleverd overal waar u een vestiging hebt geopend. Dit zijn zaken waar ik al langere tijd enorme bewondering voor koester en waar ik dan ook graag onderdeel van uit zou willen maken.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20