Waarom veel bedrijven een recessie kunnen doorstaan

De nettoschuld van de ondernemingen wereldwijd is het afgelopen jaar met 1,9 procent afgenomen. Dat is de eerste keer in acht jaar tijd. Het is een daling die volgens een studie op basis van de 900 best presterende bedrijven de komende maanden zou moeten aanhouden, met name als gevolg van een stijging van de financieringskosten. Bedrijven zitten nu op een schuldenberg van in totaal 8.150 miljard dollar.

Volgens de Janus Henderson Corporate Debt Index zal de wereldwijde bedrijfsschuld volgend jaar naar verwachting met 270 miljard dollar krimpen. Nu de rente aan het stijgen is en de bezorgdheden over een economische groeivertraging toenemen, letten bedrijven meer op hun schuldenlast. Ze gaan dan ook minder schulden aan.

Dit zou de ondernemingen niet meteen in de problemen mogen brengen, omdat ze zich de afgelopen jaren goedkoop konden financieren dankzij het soepele geldbeleid van de centrale banken. Ze beschikken dan ook over een sterke kasstroom en dus voldoende middelen om hun leningen af te betalen.

“De economische groei kan vertragen of omslaan, maar bedrijven vertrekken vanuit een zeer winstgevende positie,” zegt Seth Meyer, obligatieportefeuillebeheerder bij Janus Henderson. “Bedrijven zullen de recessie doorstaan en de cashflow gebruiken om hun schulden verder af te bouwen.”

Een bijzondere context

Tijdens de coronacrisis hebben beleidsmakers over de hele wereld enorme hoeveelheden geld in de wereldeconomie gepompt in een poging de gevolgen van de pandemie in te perken. Die gezondheidscrisis werd weliswaar opgevolgd door een periode van economische groei en hoge inflatie. Dat heeft de centrale banken ertoe aangezet om de voet op de rempedaal te zetten, waardoor het risico bestaat dat onder meer de Verenigde Staten en de eurozone afstevenen op een recessie.

Er wacht de ondernemingen dan ook een spannende periode. Gelukkig hebben ze zich de afgelopen jaren goed kunnen wapenen tegen een terugval van de economische groei. Bedrijven zullen naar alle waarschijnlijkheid zeer voorzichtig te werk blijven gaan en hun schulden blijven afbetalen in plaats van nieuwe schulden te creëren.

(ns/as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20