Waarom vakantie een must is voor je gezondheid

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Dit jaar hebben veel mensen de vakantieplannen uitgesteld of gewijzigd. Hopelijk ben je er toch op uit geweest, want vakantie vieren is belangrijk voor je gezondheid.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat weekenden niet genoeg zijn om voldoende energie op te doen. In sommige landen hebben werknemers weinig vrije dagen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar hebben mensen meer kans op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat ze lang aan een stuk door aan het werk zijn. Niet goed voor je welzijn.

Thuisblijven ook een optie

Ben je niet zo dol op reizen? Geeft niet, ook een thuisvakantie helpt eveneens om bij te komen. Gevaar is dat je alsnog allerlei klusjes gaat doen die eigenlijk niet zo leuk zijn, maar voordeel is dat stress over het reizen zelf wegvalt. En je hoeft niet na te denken over welke tassen je zoal meeneemt. Een rugzak is ideaal voor op vakantie, maar op vakantie wil je niet altijd met een rugzak rondsjouwen. Maar welke handtas of schoudertas neem je dan mee voor een uitstapje? De voorbereiding van een vakantie kan een hoop stress opleveren. Door thuis te blijven heb je daar in ieder geval geen last van.

Leukere collega

Wanneer je normaal gesproken een echte avonturier bent en ervan houdt om verre reizen te maken, heb je dit jaar pech. Wist je dat Micmagbags een tassenmerk is wat eveneens ontstaan is uit drift om de wereld te ontdekken? De makers ervan laten zich inspireren door de wereld om ons heen. En dat kan jij natuurlijk ook nog steeds doen, ook al is het dit jaar wat dichterbij.

Door vrij te nemen en nieuwe plekken te ontdekken ben je gemotiveerder om weer aan het werk te gaan en je wordt er bovendien ook nog eens een aangenamere collega van. Dat komt doordat je hersenen even rust hebben gehad. Zo ben je na een vakantie beter in staat om met creatieve oplossingen te komen. En doordat je stressniveau lager is, heb je meer zin om collega’s met problemen te helpen.

Juist in coronatijd vrij nemen

Gelukkig nemen Belgen inmiddels weer vakantiedagen op, want dat was tijdens de lockdown een ander verhaal. In juni 2020 namen werknemers zo’n 22 procent minder vakantiedagen op in vergelijking met vorig jaar dezelfde periode. Juist nu is het ontzettend belangrijk om af en toe vrij te nemen. Werk je veel thuis dan is dat niet altijd even fijn. De situatie waarin we nu leven is best pittig. Dat moet je zeker niet onderschatten.

Minder kans op een burn-out

Aarzel niet om vakantiedagen op te nemen. Zelfs je werkgever maak je er gelukkig mee. Hij of zij zit namelijk niet te wachten op een werknemer met een burn-out. Volgens onderzoek zijn mensen die weinig vakantie nemen vatbaarder voor een burn-out of depressie. Het is niet alleen voor je werk en gezondheid goed om vrij te nemen, ook je familie en vrienden hebben baat bij een vakantie. Wanneer je tijd hebt om samen iets te ondernemen, kom je dichter bij elkaar en versterkt dat je band. Conclusie: af en toe bijkomen van het werk maakt je gezonder en gelukkiger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20