Waarom steunen werknemers van Google presidentskandidaten die het bedrijf willen opsplitsen?

Elizabeth Warren en Bernie Sanders zijn twee van de vele kandidaten voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij (DNC). Beide zitten in de top 3 van kandidaten die de meeste campagneschenkingen krijgen van werknemers van de internetzoekmachine Google. Dat mag verwonderen, want zowel Warren als Sanders willen het bedrijf opsplitsen.

Vele van deze werknemers zijn welstellend en hebben riante salarissen. Het mediane loon bij Google bedraagt 226.000 euro per jaar. Dat weerhoudt hen er niet van kandidaten te steunen die het bedrijf willen opsplitsen. Zowel Sanders als Warren willen de macht van Big Tech aan banden willen leggen.

Ook deze werknemers zien voordelen in de opsplitsing van het bedrijf in verschillende onderdelen. Dat zou niet enkel goed zijn voor de consument, maar ook voor het bedrijf zelf. Het zou de concurrentie binnen het bedrijf aanzwengelen. Want elk van deze onderdelen wordt dan verantwoordelijk voor de eigen resultaten. Sommigen kijken met weemoed terug naar het verleden, toen Google een start-up was met een werkcultuur die de basis vormde voor het aanvankelijke succes.

Google: werknemers zijn op zoek naar een meer ethische bedrijfscultuur

Maar de steun voor kandidaten die zich erg kritisch opstellen tegenover Big Tech weerspiegelt ook het verlangen van een groep mensen naar een meer ethische bedrijfscultuur. De voorbije jaren liet die groep zich binnen Google al opmerken met protestacties tegen contracten die het bedrijf met het Amerikaanse defensie-apparaat sloot, tegen de samenwerking met autoritaire regimes en tegen seksisme binnen het bedrijf.

Kandidaten als Warren en Sanders zijn voor deze werknemers de verpersoonlijking van buitenstaanders die net als hen bedenkingen hebben bij de toenemende macht van hun werkgever. Voor het eerst wordt de macht van bedrijven als Google in de politieke debatten met een algemeen misnoegen naar voren gebracht.

Op onderstaande grafiek is te zien hoe Warren dit jaar al 87.000 dollar (78.000 euro) van Google-werknemers kreeg. Sanders kreeg 58.000 dollar (52.000 euro) toegestopt. Tussen beide, de in linkse kringen populaire Pete Butigieg, die op 73.000 dollar (66.000 euro) mocht rekenen. Ook hij laat zich zeer kritisch uit over Big Tech, zonder daarvoor een opsplitsing te eisen.

Warren heeft al een omvangrijk plan klaar voor mocht ze verkozen worden. Ze zou Big Tech verplichten een reeks acquisities ongedaan te maken. Voor Google zou het gaan om het afstoten van zijn navigatiesoftware Waze, zijn smart home-gadget Nest en digitalereclamereus DoubleClick. Ook wil ze Google verbieden eigen marktplaatsen vooraan de zoekresultaten te laten verschijnen omdat zo de concurrentie aan banden wordt gelegd.

Meer