Waarom sommige mensen hoofdpijn krijgen van rode wijn

Er zijn mensen die hoofdpijn krijgen van zelfs maar één glas rode wijn. Waarom zijn sommigen van ons kwetsbaarder dan anderen voor de lafhartige effecten van rode wijn? Waarom krijgen ze er überhaupt hoofdpijn van?

Om te beginnen is hoofdpijn door rode wijn iets anders dan hoofdpijn door een kater.
Als je ooit last hebt gehad van een brute kater, weet je dat die komt na een nacht zwaar drinken. Katerhoofdpijn wordt niet direct veroorzaakt door de alcohol zelf, maar komt in plaats daarvan door de resulterende uitdroging en ophoping van aceetaldehyde, een bijproduct dat je lichaam creëert wanneer het ethanol, het type alcohol dat in alle dranken voorkomt, metaboliseert.

Voor degenen die hoofdpijn krijgen na het drinken van slechts één of een paar glazen, is de hoofdpijn waarschijnlijk een vorm van migraine. Wetenschappers hebben geen direct verband gevonden tussen rode wijn en migraine, maar er zijn een paar mogelijke boosdoeners.

Sulfieten zijn het zeker niet

Laten we beginnen met eentje die het alvast niet is. Alle rode wijnen – ook bio en natuurwijnen – bevatten een gehalte aan sulfieten, een chemische stof die van nature voorkomt tijdens de fermentatie en die ook door producenten wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen en de versheid te behouden. Hoewel veel mensen hoofdpijn snel de schuld geven van sulfieten – de gesuggereerde correlatie lanceerde zelfs een zogezegd sulfietvrije wijnmarkt – is er geen bewijs om die bewering te staven. En in veel gevallen kan witte wijn trouwens dezelfde hoeveelheid sulfieten of meer bevatten. En ja, het klopt dat in de meeste frisdrank een pak meer sulfieten zitten dan in wijn.

Tyramine en histamine?

Tyramine, een product van fermentatie, en histamine, verbindingen die betrokken zijn bij immuunreacties en vrijkomen tijdens allergische reacties, zijn twee andere componenten van rode wijn die mogelijk schuldig zijn aan het veroorzaken van migraine. Maar veel andere drank met alcohol bevat vergelijkbare hoeveelheden van beide chemicaliën en het is niet bekend dat ze zo vaak migraine veroorzaken als rode wijn. Er was zelfs een onderzoek waarin 16 proefpersonen met wijnintolerantie antihistaminica (allergiemedicatie) slikten voordat ze rode wijn consumeerden om de effecten van de histaminen tegen te gaan, maar de behandeling had geen significante invloed op de negatieve uitkomsten die ze ervoeren.

Tannines meest waarschijnlijke boosdoener

Tannines, die afkomstig zijn van de schil, zaden en stengels van een druif, zijn de meest waarschijnlijke boosdoener. Je ervaart het effect van tannines elke keer dat je een wijn drinkt die – om het simpel te houden – een uitdrogend gevoel in je mond veroorzaakt. En voor de meesten van ons veroorzaken tannines helemaal geen hoofdpijn. In feite zijn tannines een geweldige bron van antioxidanten. Over het algemeen bevat rode wijn meer tannines dan andere alcoholische dranken, maar ze zijn ook aanwezig in de houten vaten die worden gebruikt om wijn en sterke drank zoals bourbon te rijpen.

Maar hoewel sommige onderzoeken een verband hebben aangetoond tussen het drinken van alcohol met meer tannines en ergere katers, is er niet veel bewijs om te bewijzen dat ze migraine veroorzaken na slechts één of twee glazen rode wijn.

Je kan overigens snel testen of je gevoelig bent voor tannines. Zet een kopje zwarte thee en laat de thee vijf of tien minuten langer trekken dan op de verpakking staat. Zwarte thee is sterk in tannines en als je de thee te veel laat trekken, komen ze allemaal in het water terecht. Drink de thee en kijk of je hoofdpijn krijgt. Als dat zo is, bent je vatbaar voor tannines en zijn die wellicht de reden dat je hoofdpijn krijgt van rode wijn.

Lees ook:

Alcoholvrije wijn is een probleem. Maar er wordt aan gewerkt

Wat kost dat, een wijngaard kopen in Frankrijk?

(bzg)

Meer
Mijn Volglijst

Minder nieuw krediet naar Amerikaanse consument in oktober

07/12/2021 20:18

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de kredietverlening aan Amerikaanse consumenten is in oktober gematigd tot 16,9 miljard dollar, van 27,8 miljard dollar een maand eerder. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Federal Reserve.

Economen rekenden vooraf op een toename van 25 miljard dollar voor oktober. 

Het groeitempo zakte daarmee van 7,7 procent in september tot 4,7 procent in oktober. Doorlopend krediet, zoals creditcardschulden, steeg met 8 procent, tegen 12 procent in sptember.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20