Waarom ‘s werelds beste Scrabble-spelers Nigerianen zijn

Nigeria toont in de wereld van het Scrabble een opmerkelijke sterkte. Op het jongste Engelstalige wereldkampioenschap van de World Scrabble Players Association haalde het Nigeriaanse landenteam – met ploegen van acht spelers – voor het tweede jaar op rij de overwinning binnen.

In de individuele top tien konden vier Nigeriaanse spelers worden teruggevonden. Dat opmerkelijke succes moet volgens het magazine The Economist in belangrijke mate worden toegeschreven aan het professionele circuit dat rond het Scrabble in Nigeria is ontstaan. Vele Nigerianen hopen immers met de sport voldoende te kunnen verdienen om aan de armoede te ontsnappen. “Scrabble begon zijn opmars in Nigeria in de jaren tachtig van de voorbije eeuw,” aldus het magazine The Economist. “Al in het begin van de jaren negentig werd Scrabble in het land als een officiële sport erkend.” Volgens Anthony Ikolo, coach van het Nigeriaanse nationale team, telt het land ongeveer vierduizend spelers in meer dan honderd clubs. Daarmee kan Nigeria terugvallen op een relatief grote groep beoefenaars. In de Verenigde Staten en Canada heeft de sport naar schatting tussen tweeduizend en vijfentwintighonderd beoefenaars in ongeveer honderdvijftig verenigingen.”

Winst

Ikolo benadrukt te willen garanderen dat zelfs de kleinste nederzettingen in de meest afgelegen regio’s een Scrabble-bord moeten hebben. Tot nu toe zijn de beste spelers afkomstig uit de hoger opgeleide zuidelijke gebieden van het land. Er wordt vooral gerekruteerd in het economische centrum Lagos en de olieproducerende regio’s. In een aantal Nigeriaanse deelstaten worden talentrijke Scrabble-spelers als ambtenaar door de overheid in dienst genomen. Een topspeler zoals Ben Quickpen ontvangt van de deelstaat Bayelsa maandelijks een bedrag van 70.000 naira of 195 dollar om jonge talenten op te leiden. Daarnaast kan hij zelf tot vier uur per dag oefenen. Daarnaast worden geregeld tornooien georganiseerd waar belangrijke prijzen kunnen worden gewonnen. Eén van de intiatiefnemers is Godswill Akpabio, een voormalige gouverneur en nu senator voor de deelstaat Akwa-Ibom, die jaarlijks een tornooi met een hoofdprijs ter waarde van 10.000 dollar organiseert. Topspelers kunnen jaarlijks meer dan 4.000 dollar opstrijken. Dat is een aanzienlijke bonus in een land waar meer dan de helft van de bevolking minder dan 1,9 dollar per dag verdient. “Een Nigeriaan gelooft in winst,” aldus Anthony Ikolo. “Zonder prijzengeld zou er geen competitie zijn.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20