Waarom QAnon nu denkt dat Trump op 4 maart toch nog president wordt

QAnon Verenigde Staten Capitool
Isopix

QAnon-aanhangers hebben de hoop nog niet opgegeven dat Donald Trump opnieuw president wordt van de Verenigde Staten. Nu alle voorgaande voorspellingen van Q niet zijn uitgekomen, hebben de complotaanhangers hun hoop gevestigd op 4 maart. En die datum is niet toevallig gekozen.

Het zijn moeilijke tijden voor aanhangers van QAnon. De samenzweringsgroep was er het voorbije jaar rotsvast van overtuigd dat Donald Trump de presidentsverkiezingen ging winnen. Toen dat niet gebeurde, gingen ze er dan maar van uit dat Joe Biden op 20 januari 2021 tijdens zijn inauguratie zou gearesteerd worden zodat Trump dan toch opnieuw aan de macht kon komen.

De ontgoocheling bij QAnon-volgers was dan ook groot toen er die dag juist helemaal niets gebeurde. Nochtans leek de bestorming van het Capitool twee weken daarvoor voor hen een voorbode. Een deel van hen verloor dan ook zijn geloof in de voorspellingen van de mysterieuze Q, maar de diehards blijven geloven.

4 maart

Ondertussen verplaatste QAnon zich ook naar andere sociale media – zoals Parler en Gab – nu Facebook en Twitter hen in de ban hebben gedaan. Daar is sinds enige tijd een nieuwe datum opgedoken voor de terugkeer van Donald Trump. Dat zou nu gebeuren op 4 maart.

4 maart is namelijk de datum waarop tot en met 1933 alle Amerikaanse presidenten werden ingezworen. Met het 20ste amendement is die dag echter vervroeg naar 20 januari. Zo is de periode tussen de verkiezingen en het effectief aantreden van een nieuwe president heel wat kleiner.

19de president van de Verenigde Staten

Veel QAnon-aanhangers erkennen echter enkel de grondwet tot aan het 14de amendement. Voor hen is Ulysses S. Grant, die president was van 1869 tot 1877, dan ook de laatste legitieme president van de Verenigde Staten. Binnen één week zou Donald Trump hem dan ook moeten opvolgen als negentiende president.