Waarom oorlog voorspellen zo moeilijk is

De “superforecasters” van het Good Judgment Project, een organisatie onder leiding van professoren aan de Universiteit van Pennsylvania, veranderden de afgelopen dagen hun prognose over het verloop van de crisis tussen Rusland en Oekraïne van vrede naar oorlog. Die “supervoorspellers” hebben een behoorlijk sterke staat van dienst bij dit soort voorspellingen. Maar valt oorlog wel te voorspellen?

Waarom is dit belangrijk?

De waarheid is dat het begrijpen van oorlog tussen staten, en oorlog in het algemeen, heel, heel moeilijk is. En de poging om rigoureuze, toetsbare theorieën te ontwikkelen over wanneer dergelijke oorlogen uitbreken en waarom, staat nog in de kinderschoenen.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de uitgebreide militaire opbouw van Rusland aan zijn grenzen met Oekraïne, en die van zijn bondgenoot Wit-Rusland, een schijnbeweging is die bedoeld is om concessies van het Westen af ​​te dwingen, zoals een belofte dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO. In de afgelopen dagen zijn er opnieuw een paar hoopvolle tekenen gekomen dat de impasse zou kunnen worden opgelost zonder bloedvergieten. Maar veel waarnemers blijven sceptisch, en het feit

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20